- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Влада зобов’язана зняти напругу щодо виплати зарплати”, – на цьому наголосив голова облдержадміністрації Валерій Головко в ході селекторної наради із головами райдержадміністрацій

Із приводу погашення заборгованості заробітної плати на підприємствах області доповідала директор департаменту праці та соціального захисту населення ОДА Людмила Корнієнко. За її інформацією, станом на 1 вересня 22 економічно активних підприємства області заборгували своїм працівникам близько 20 мільйонів гривень, 22 підприємства-банкрути заборгували 14 мільйонів гривень зарплатні. Протягом серпня заборгованість скоротилася незначно – лише на 2 відсотки. Загалом від невиплат постраждало близько 4 тисячі людей. Активні підприємства розташовані у Полтаві, Кременчуці, Комсомольську, Лубнах, Миргороді та в Гадяцькому, Лубенському, Полтавському районах. 8 із 16 філій облавтодору також мають заборгованість із зарплати.
По кожному конкретному випадку ситуацію з’ясовували за участю керівників районів й очільників підприємств-боржників. Скажімо, товариство “Гадячсир”, де заборгованість станом на 1 вересня найбільша – майже 7 мільйонів гривень, активно працює, не має боргу зі сплати податків, отримує надходження, але із цих надходжень, як зазначалося на нараді, на зарплату півтори тисячі працівників “Гадячсиру” направляє по 2–3 відсотки. Керівництво області з розумінням ставиться до нинішніх проблем зі збутом продукції, необхідністю адаптуватися на інші ринки, але, як наголосив Валерій Головко, через місяць починається опалювальний сезон, і люди не зможуть оплачувати комунальні послуги. Голова ОДА запропонував скоригувати графік погашення, щоб впоратися з боргом по зарплаті до початку листопада.
Стосовно гадяцького підприємства “Техмолпром”, де працюють 611 людей, ситуація схожа, але йому держава не відшкодувала 2,1 мільйона ПДВ.
На прямий зв’язок зі студією вийшли керівники Полтавського, Гадяцького та Лубенського районів, Лубенський міський голова.
Як наголосив Валерій Головко, 15 жовтня – початок опалювального сезону – є критичним рубежем для всіх підприємств-боржників. Ситуація з виплатою заробітних плат перебуває на контролі із щотижневим підбиттям підсумків.
Щодо забезпечення збереження документів Національного архівного фонду в державних установах області доповідала директор обласного архіву Валентина Гудим. Вона подякувала головам Хорольської та Полтавської РДА за те, що в тамтешніх архівних приміщеннях змонтовано сучасну пожежно-охоронну сигналізацію. Але в багатьох районах до цієї галузі ставлення залишається як до другорядної. Так, у Новосанжарському районі приміщення не відповідає жодним вимогам, у Зінькові паперові носії інформації через вкрай несприятливі умови зберігання вражені грибком, там потрібні як спеціальні заходи для збереження документів, так і спеціальний ремонт приміщення. У кількох районів досі немає жодної реакції на вимогу встановити пожежно-охоронну сигналізацію. Оскільки збереження документів гарантує не лише архівну пам’ять, а й право громадян на інформацію (стосовно нарахування пенсій, встановлення спадку, пошуку репресованих родичів тощо), питання вирішили винести на розгляд найближчої колегії облдержадміністрації.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]