- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Кому війна, а кому… Протягом року мільйонерів в області побільшало на 10 осіб

Кількість громадян, що отримали доходи понад мільйон гривень, порівняно з 2014 роком збільшилася на 10 осіб. Нині їх в області 112. Про це розповіла під час брифінгу заступник начальника головного управління ДФС у Полтавській області Жанна Кузнєцова. Загалом ці громадяни у 2015 році задекларували 488 мільйонів гривень.

Найбільше мільйонерів мешкає на території діяльності Кременчуцької ОДПІ, яка обслуговує Кременчук, Комсомольськ, Глобинський, Козельщинський, Кобеляцький райони. Їх – 50. У Полтаві – 46, у Карлівському районі – 8, у Лубенському й Полтавському – по 3, у Миргородському – 2. Основні надходження зазначені особи отримують від продажу нерухомості, інвестиційних доходів, доходів від акцій.
Також Жанна Кузнєцова розповіла про два напрямки діяльності служби – контрольно-перевірочну роботу й декларування доходів громадян.
– У нас майже завершилася кампанія декларування, нині триває подача декларацій по податковому кредиту й застосуванню фінансових і штрафних санкцій до громадян, які своєчасно не подали відповідні документи. Сумлінність мешканців Полтавщини щодо декларування власних доходів порівняно із попереднім звітним періодом значно зросла. Так, станом на 1 вересня поточного року зазначені вище документи подали понад 34 тисячі осіб, що на 244 більше порівняно з попереднім періодом. Сума задекларованих доходів теж збільшилась на понад 300 мільйонів гривень. Зросла і сума до сплати податку на доходи фізичних осіб на 6,5 мільйона гривень, – поінформувала Жанна Кузнєцова. Говорячи про інший напрям діяльності служби – контрольно-перевірочну роботу, Жанна Кузнєцова додала: “Нині ми зменшили кількість перевірок бізнесу – як планових, так і позапланових. Підприємства, доходи яких менші за 20 мільйонів гривень, не перевіряємо”.
У ході брифінгу перший заступник начальника головного управління ДФС у Полтавській області Олег Лєднік розповів про роботу підрозділу податкової міліції.
– Із початку року внаслідок проведеної роботи за пріоритетними напрямками оперативні управління нашого відомства викрили 43 кримінальних злочини, із них 18 пов’язані з умисним ухиленням від сплати податків, зборів, 14 фактів незаконного виготовлення, зберігання і транспортування з метою збуту підакцизних товарів, виготовлених незаконним способом. Упродовж серпня-вересня унаслідок здійснених нашими підрозділами операцій у Полтаві й Кременчуці виявлено два факти транспортування з метою збуту незаконно виготовлених лікеро-горілчаних виробів. Наприклад, у Кременчуці затримали вантажний автомобіль-рефрижератор, що перевозив цю продукцію, вагою близько 10 тонн, а також 3 тонни спиртовмісних речовин на загальну суму матеріальних цінностей 1 мільйон 375 тисяч гривень, – зазначив Олег Лєднік. – Виявляємо і підприємства-вигодонабувачі, що користуються послугами суб’єктів підприємницької діяльності з ознаками фіктивності.
Упродовж восьми місяців 2015 року підрозділи податкової міліції Полтавщини з незаконного обігу вилучили підакцизних товарів на суму 17,9 мільйона гривень, пред’явили 22 підозри про вчинення злочинів у сфері оподаткування.
– Пріоритетні напрямки нашої діяльності не змінюються. Це – забезпечення однакових умов ведення бізнесу й полегшення роботи суб’єктам підприємницької діяльності, які ведуть легальний бізнес. Особливу увагу зосередимо на тих суб’єктах підприємництва, що працюють у незаконний спосіб, – додав Олег Лєднік.
Як повідомив посадовець, за обвинувальним висновком цьогоріч до суду направили 15 матеріалів. Із них по восьми прийняті рішення про звільнення осіб від кримінальної відповідальності згідно з ч. 4 статті 212 ККУ: якщо злочин нетяжкий і відбувається повна сплата нарахованих сум, особи можуть бути звільнені від кримінальної відповідальності.
Також він навів один із прикладів виявлення незаконної діяльності. Так, у Лохвиці два мешканці виготовляли лікеро-горілчані вироби. Одному – 58 років, другому – 63. Відповідно до вироку суду першому за незаконне придбання й зберігання з метою збуту призначено покарання у вигляді штрафу в дохід держави у розмірі 17 тисяч гривень, іншого визнали винним у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 та 3 статті 204 ККУ (незаконне виготовлення підакцизних товарів із недоброякісної сировини, що становить загрозу для життя і здоров’я людей), та призначили покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з конфіскацією обладнання, на якому виробляли цю продукцію.
Відповідаючи на запитання журналістів щодо реформування служби, доповідачі зазначили, що готуються до 20-відсоткового скорочення штату, зміни підходів у діяльності.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]