- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Громада вимагає змін

На початку тижня міський голова Полтави 2006–2010 років, відомий меценат, громадський і політичний діяч Андрій МАТКОВСЬКИЙ виступив з офіційною заявою про наміри йти на вибори міського голови. З цієї нагоди він дав прес-конференцію, присвячену наступним місцевим виборам, та відповів на численні запитання журналістів.
Є така команда!
Говорячи про особливості виборів, можливість повернення регіоналів до влади, він сказав, що його ставлення до партії регіонів, як і в більшості населення, однозначне. Але “якщо ми хочемо побудувати демократичну державу, то не можемо заборонити людям голосувати за ту чи іншу політичну силу”. Вибори мають бути найкращим “люстратором”. Водночас Андрій Матковський готовий співпрацювати з соціально-економічних питань з усіма, кому виборці виявлять довіру. “Та не хочеться щоб ми повернулися до минулого, щоб до влади прийшли люди, які довели країну до війни, до проблем, які є нині”, – зазначив Андрій Матковський. Він подякував народним депутатам за те, що у новому законодавстві передбачили можливість для виборців відкликати депутата. Тож тепер не треба чекати цілих п’ять років, якщо народний обранець не виправдовує сподівань. Він висловив жаль з приводу нинішньої ситуації у міській раді. Раніше там допізна горіло світло, кипіло життя. Нині там життя немає, хоча проблем у місті, які вкрай хвилюють людей, безліч. Громада вимагає змін. І вони мають початися з міськвиконкому. Наразі є команда, яка на це спроможна, і вона незабаром буде презентована.
Основні пункти програми
У програмі команди Андрія Матковського немає загальних лозунгів і пафосних фраз. Там йдеться лише про конкретні справи, які можна зробити на місці задля створення комфортних умов проживання полтавців. Це організація транспортного обслуговування населення; щоб тролейбуси знову курсували до 23.00; щоб їх на маршрутах було значно більше; відновлення закритих автобусних маршрутів, котрі працювали за програмою “Місто без околиць”, відновлення усіх пільг на проїзд для населення, зменшення вартості проїзду. Також йдеться про відновлення освітлення Полтави, продовження програми “Чисте місто”, створення робочих місць для молоді…
Будуть запроваджені й нові програми, зокрема “Здорове місто”, бо на кожній зустрічі з населенням люди скаржаться на високі ціни на ліки. Бачення вирішення цієї проблеми є, у тому числі шляхом створення комунальних аптек. Детально передвиборній програмі буде присвячена наступна прес-конференція.
Про особисті особливості й політичні тонкощі
Андрій Матковський заявив, що особисто фінансує свою виборчу кампанію, він – людина самодостатня і про це говорить відкрито. Не те що дехто інший, коли декларує відсутність рухомості і нерухомості, а витрачає на вибори величезні кошти. Хоча пропозицій про фінансування йому було багато. Він залежним бути не хоче. Чому йде від “Солідарності?” По-перше, розділяє розуміння політики Президента на децентралізацію влади. По-друге, від Андрія Матковського не вимагають вступу до партії, а це для нього принципово. І нарешті це – можливість достукатися до владних кабінетів і вирішувати проблеми міста, об’єднати навколо інтересів Полтави зусилля міської, обласної та центральної влади.
Андрій Матковський також багато говорив про соціальні програми, про те, що влада має бути ініціатором усіх добрих справ, у тому числі за участю бізнесменів. Врешті-решт влада має бути за все відповідальною, адже того люди й обирають владу, щоб людям, коли є проблеми, було куди звернутися, щоб їх там зустріли, вислухали й допомогли.

Віктор КОСТЯНТИНІВ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]