- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Різдво Пресвятої Богородиці

Це cвято відкриває новий церковний рік: вся історія Нового Заповіту починається з появи на світ Дівчинки, яку назвуть престолом Бога і яка стане тими Дверима, через які з`явиться Спаситель світу – Христос. Відзначається Різдво Пресвятої Богородиці 21 вересня.
Головне джерело відомостей про життя Пресвятої Богородиці – апокрифічна книга, написана близько 170 – 180 років нашої ери. Називається вона “Протоєвангеліє Іакова”. Пресвята Марія народилася в галілейському місті Назареті від праведних Іоакима та Анни.
Майбутні батьки Діви Марії дожили до глибокої старості, але не мали нащадків. Вони часто молилися Богові й просили його, щоб дарував їм дитя. Навіть дали обітницю, що  посвятять його на служіння Богові. Після тривалих переживань і молитов це бажання Іоакима та Анни здійснилося.
Різдво Пресвятої Богородиці – не просто день народження Матері Іісуса Христа. Це одна з подій у тому ланцюжку, який вивів людство на шлях спасіння. Як і було задумано Богом. Коли народилася Пречиста Діва, людство отримало можливість подолати розділення, яке існувало між Богом і людьми з моменту зречення Адама і Єви від Бога в Раю. Народилася Та, Якій належало стати Мостом між Небом і землею. Сама подія, що послужила основою для свята, призначена була Богом ще під час гріхопадіння перших людей.
Богородиця стала вмістилищем Слова Божого, вмістивши в собі Невмістиме – Другу Іпостась Святої Трійці. Таким чином, на ній справдилися усі пророцтва Старого Заповіту про народження Месії – Спасителя. Християнство особливо звеличує Богородицю, називаючи Її в церковних піснеспівах “вищою від Херувимів і славнішою за Серафимів”.
Різдво Пресвятої Богородиці відзначається як свято справжньої радості. У народному побуті воно має назву Друга Пречиста. У цей день не працювали, не постували, а після молитов у храмі збирали вдома веселі гостини з щедрими застіллями. Вважалося, що молитви до Пресвятої Богородиці вагітних жінок про здоров’я та щастя дітей, на яких вони чекають, у це свято мають особливу силу. Жінки, які не мали дітей, замовляли службу Божу в церкві, а після богослужіння запрошували до себе на обід бідних, щоб ті молилися Богородиці про їхнє довгождане материнство.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email [1]