- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Безцінний дарунок природи

Колектив державного підприємства «Кременчуцький лісгосп» має усі підстави зустрічати професійне свято у хорошому настрої. Оптимізму додає той обсяг робіт, який вдається виконувати упродовж останніх років. Наразі в колективі трудяться 160 працівників у дев’яти лісництвах, які знаходяться на території чотирьох адміністративних районів області загальною площею 35,2 тисячі гектарів, а саме – Кременчуцького, Кобеляцького, Глобинського та Козельщинського.
Як наголошує головний лісничий підприємства Роман Пащенко, Кременчуцький лісгосп займається веденням лісового та мисливського господарства, лісовідновленням, лісорозведенням та лісонасіннєвою справою, здійснює охорону лісового фонду від пожеж і самовільних рубок. Предметом особливої гордості є реалізація унікальної в межах держави програми заліснення. Вона почала діяти 2006 року за спільною ініціативою Кременчуцької райдержадміністрації та лісництва на території семи сільських рад. Згодом до неї долучилася й міська рада Кременчука, дбаючи про оздоровлення екологічної ситуації в регіоні. Спільними зусиллями за рахунок коштів Державного, місцевих бюджетів і асигнувань підприємства вдалося створити 1300 гектарів нових лісів, що є високим показником на загальнодержавному рівні.
Але одна справа – посадити саджанці, інша – довести їх до категорії лісу. Чи вдалося колективу лісгоспу зберегти плоди своєї праці? Про це ми запитали у Романа Пащенка.
– Для того, щоб із саджанців виросло справжнє лісове насадження, необхідно постійно виконувати цілий комплекс робіт. Нам це вдається стовідсотково, і ми цим пишаємося. Щорічно в лісгоспі заготовляється близько 4 тонн високоякісного лісового насіння, яке й стало основою для вирощування у трьох розсадниках власних саджанців. Тож наші працівники доглядають за ними з особливою любов’ю. Хочу зауважити, що випадкових людей у лісовому господарстві немає. Вони інколи приходять, але швидко й ідуть. Ті ж, хто залишається, повністю віддані своїй справі люди. Проблем з кадрами ми не маємо. На зміну ветеранам приходить молодь. Щороку кілька молодих фахівців з числа випускників Лубенського технічного коледжу поповнюють наші ряди.
Стосовно шляхів виживання у доволі непростій економічній ситуації в державі Роман Пащенко зауважує, що постійно їх шукають, задля чого вивчають попит потенційних споживачів.
– Скажімо, нині підвищився попит на дрова, – говорить він. – Ліс потребує очищення, вибіркових рубок, рубок догляду. Це й є базою для заготівлі паливної деревини.
Розповів Роман Пащенко і про участь працівників підприємства в антитерористичній операції, яка вже другий рік триває на Донбасі. У березні поточного року з фронту повернувся головний економіст лісгоспу молодший лейтенант Микола Щербатко. Упродовж року він служив у прикордонних військах, був поранений, лікувався у госпіталі. Підприємство потурбувалося про військові обладунки для свого колеги.
Зараз лісгосп забезпечує лісом будівництво фортифікаційних споруд поблизу Артемівська, якими опікується Полтавщина. На базі Крюківського лісництва тривалий час працює сільська бібліотека села Садки. Саме там нині діє волонтерський осередок, куди приносять речі та продукти усі бажаючі, щоб передати українським військовим.
Дбають у лісгоспі й про перспективи. Нині ведуться перемовини з органами місцевої влади Глобинського району щодо заліснення території, адже там рівень лісистості найнижчий в області й становить усього 2 відсотки, тоді як у Кременчуцькому районі – 9,1%.
Примножуючи своєю невтомною і наполегливою працею лісовий фонд України, лісівники Полтавщини забезпечують надійний захист земельних угідь, поліпшують екологічний стан довкілля, нарощують випуск продукції лісового господарства.

Галина НЕСТЕРЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]