- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Практичний досвід об’єднання громад Полтавщини

В  Українському Домі в Києві відбулося засідання Ради регіонального розвитку під головуванням Президента України Петра Порошенка. Відомо, що до її складу входять голови обласних рад та облдержадміністрацій, міські голови, представники Кабінету Міністрів й інших органів виконавчої влади, ЦВК, РНБО, голова СБУ, Генпрокурор та інші посадовці.
Серед нагальних проблем, які обговорювалися на засіданні Ради регіонального розвитку, було й питання децентралізації влади та створення об’єднаних громад. Про конституційний аспект реформи говорив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман. Практичним досвідом реформування з колегами поділився голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко, який був співдоповідачем з цього питання.
– Система управління, що існує на місцях, втратила ефективність. Навіть більше: вона відверто стримує розвиток територій, створює штучні перепони на шляху залучення людей до прийняття рішень, які безпосередньо стосуються життя громад, – вважає голова Полтавської ОДА Валерій Головко.
На підтвердження цього він навів такий приклад: у Полтавській області близько 70 відсотків сільських рад витрачали майже весь свій бюджет на утримання апаратів управління. І лише 5 відсотків сільських громад були спроможні розвиватися самостійно. На жаль, чимало сільських голів і керівники окремих районних рад чинили найбільший спротив реформам, оскільки намагалися захистити власні інтереси, зберігши стару систему адміністрування.
В області проведено потужну інформаційну та роз’яснювальну роботу безпосередньо у форматі громад за участю підрозділів ОДА, обласної ради й Офісу реформ. Як результат – на сьогодні в Полтавській області створено 12 територіальних громад, які об’єднують 44 сільські, селищні та міські ради. 25 жовтня цього року вони братимуть участь у місцевих виборах вже у новому форматі. Ще у 60 громадах відбувся процес ініціювання об’єднання, 271 місцева рада бере участь у процесі об’єднання.

Прес-служба облдержадміністрації

Print Friendly, PDF & Email [1]