- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Усікновення глави Пророка Іоанна Хрестителя

Трагічну новозавітну подію – Усікновення глави Пророка, Предтечі й Хрестителя Господнього Іоанна – православні християни згадують 11 вересня. Цього дня належить дотримуватися суворого посту, уникати галасливих веселощів, багато молитися, відганяти від свого серця роздратування і злобу на ближнього. У день пам’яті великого Пророка ніколи не відбувається вінчання.
Святого Іоанна Хрестителя, який передбачив пришестя Месії і хрестив Іісуса в річці Йордан, кинули до в’язниці за наказом царя Ірода Антипи. Предтеча сміливо викривав гріхи й злодіяння Ірода та його оточення, утім наважитися на розправу над ним цареві було ризиковано: Пророка любив народ і міг за нього помститися. До насильницької смерті Іоанна Хрестителя безпосередньо причетна Іродіада, з якою Ірод жив незаконно (вона буда дружиною його брата). Підступна жінка намовила свою дочку Соломію обманом змусити царя вбити в’язня. На бенкеті дівчина танцювала для Ірода, й танець так сподобався цареві, що він поклявся виконати будь-яке її бажання. Соломія попросила голову Іоанна на блюді. Ірод не зміг порушити свою обіцянку. Так Пророк зазнав мученицької смерті. Це сталося в 32-му році від Різдва Христового.
День Усікновення глави святого Іоанна Предтечі – особливий у житті Церкви. Ось як про нього писав святитель Лука Войно-Ясинецький: “Ганебною плямою в історії людства був той день, у який під мечем ката впала святіша глава Іоанна Предтечі й Хрестителя Господнього, найбільшого з народжених жінками, по слову Господа нашого Іісуса Христа. Упала глава його, і була принесена на диявольський бенкет, і була віддана танцюючій дівиці, і вона віднесла її своїй матері, учениці диявола – Іродіаді. І насолоджувався сам диявол видовищем того, як ця окаянна учениця зі злісною усмішкою колола голкою язик відрубаної голови Предтечі…”
Тіло Іоанна було поховане його учнями. Голову ж Іродіада закопала у своєму маєтку, в нечистому місці. Святиню віднайшла, поклала в посудину й поховала на Єлеонській горі дружина царського урядника Хузи, благочестива Іоанна. Відтоді святиню кілька разів перезаховували. У наш час вважається, що частини чесної глави Предтечі зберігаються, зокрема, у Великій лаврі на Афоні, в базиліці Сан-Сильвестро-ін-Капіте в Римі, в Гандзасарському монастирі Вірменської Апостольської Церкви в Нагірному Карабасі.
У нашого народу з давніх часів існувало багато пересторог щодо поведінки в день згадування трагічної смерті Пророка (народна назва дня – “Головосіка”): заборонялося брати до рук ніж, косу, сокиру, а також їсти будь-які круглі фрукти та овочі – яблука, помідори, капусту тощо. Цього дня не варили й не їли борщу, а хліб відламували руками.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email [1]