- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Сучасники у графіці Валерія Гришаніна

Обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи постійно знаходить талановитих людей краю. Свідченням цього є нова виставка графіки молодого художника Валерія Гришаніна, що діє у відділі мистецтв ПОУНБ імені
І.П. Котляревського. Вона продовжила цикл заходів “Творчий портрет на фоні вернісажу”, що є спільним проектом головної книгозбірні та центру народної творчості. Автор вернісажу – полтавець, вже 15 років живе в Диканьці. Закінчив місцеву гімназію ім. М. В. Гоголя і Полтавське технічне училище № 9, де отримав спеціальність ремонтника комп’ютерної техніки.
Дитинство Валерія було пов’язане зі спортом, зокрема легкою атлетикою та волейболом, мріяв стати професійним спортсменом. Проте доля розпорядилася інакше – в 14 років почалися проблеми зі здоров`ям, і хлопець отримав інвалідність.
– Якщо Бог щось забирає у людини, то сторицею щось віддає, – сказала на відкритті виставки директор Диканського історико-краєзнавчого музею імені Д.М. Гармаша Надія Крюченко. – Валерій – добра, комунікабельна і сильна духом людина. У родині хлопця ніхто не малював. У 19 років він почав малювати обома руками одночасно різні портрети, не маючи мистецької освіти. Велику роль у його становленні зіграв канал СТБ, де став учасником 5-го сезону телешоу “Україна має талант”. У 2013 році знімальна група каналу створила фільм про творчість Гришаніна. Так він став відомим далеко за межами Диканьки. Ми горді, що перша виставка Валерія відбулася саме у картинній галереї імені Марії Башкирцевої нашого музею. Цьогоріч галерея відзначатиме 30-річчя.
На виставці представлена серія портретів, виконана 22-річним самодіяльним художником олівцями (чорними та різнокольоровими) впродовж останніх років. На портретах бачимо вдалу спробу передачі характерів, настроїв звичайних людей, що оточують митця. Це живі образи, в яких автор побачив не тільки красивих, а й глибоких особистостей. На картинах багато молодих облич.
Валерій розповів, що мріє малювати моделі та сюжетні картини, а ще хоче спробувати свої сили у живописі.
Завідувач сектора обласного центру народної творчості та культосвітньої роботи Мілена Майорова вручила автору почесну відзнаку за значні успіхи у розвитку і популяризації образотворчого мистецтва.

Оксана КРАВЧЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]