- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Решетилівська Роксолана підкорила Туреччину

Лауреат премії ім. І. П. Котляревського, член Національних спілок художників та майстрів народного мистецтва України Наталія Дмитренко нещодавно повернулася з XVI Всесвітнього фестивалю фольклорного мистецтва, що проходив у Туреччині. Фестиваль тривав 9 днів у містечку Бююкчекменже поблизу Стамбула, на березі Мармурового моря. Виставка та роботи майстрів з 12 країн були представлені у Караван-сараї, старовинному приміщенні ХІ століття.
Ставлення до гостей було шанобливим, бо турки цінують майстрів-ремісників, особливо килимарів та ювелірів. Наша землячка показала на виставці свої килими та іграшки, виконані у техніці мотанки і валяння.
– Стамбул – надсучасне місто, одне з найбільш економічно розвинених у світі, люди почуваються тут вільно, – розповідає Наталія Дмитренко. – Багато жінок можуть собі дозволити не працювати, бо чоловіки їх матеріально утримують. Хоча бачила багатьох дівчат у місті з напівзакритим обличчям у спеку, адже там багато гілок мусульманства. Зустрічали ми їх і в звичному для нас вигляді – джинсах та футболках, але жодного разу не бачили жінок з оголеними плечами, завжди є хоч короткий рукавчик. Схід залишається таємницею для нас – європейців – і нині.
Пані Наталія провела майстер-клас для школярів. Діти виготовляли пташки-мотанки і так захопилися роботою й самою авторкою, що не хотіли розлучатися з майстринею. От така вона, Роксолана з Решетилівки! У Туреччині по закінченні фестивалю Наталія Дмитренко отримала міжнародний сертифікат світового майстра. У її сім`ї він – третій. Такі відзнаки є у мами Лариси Михайлівни та сестри Ольги, які отримали сертифікати на мистецькому форумі у 2012 році.

Галина БОЙКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]