- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Фізик-теоретик і старійшина вітчизняного політикуму

Виповнилося 90 років Героєві України, академіку НАНУ, народному депутату України
І–IV скликань Ігореві Рафаїловичу Юхновському. Його називають старійшиною вітчизняного політикуму, одним із моральних авторитетів нації.
Він народився 1925 року на Рівненщині у родині службовців. У 1944-му був мобілізований і пройшов воєнними дорогами України, Польщі та Австрії. У 1951-му закінчив із відзнакою фізико-математичний факультет Львівського державного університету імені Івана Франка. У 1965-му захистив докторську дисертацію. Через два роки отримав звання професора.
1969-го створив у Львові Відділ статистичної теорії конденсованих станів Інституту теоретичної фізики АН УРСР, на базі якого згодом розпочало роботу Львівське відділення статистичної фізики ІТФ АН УРСР. У 1990-му на його основі відкрився Інститут фізики конденсованих систем (ІФКС) НАН України, який Ігор Юхновський очолював упродовж 16 років. Із 2006-го є його почесним директором.
Протягом 1990–1998 років очолював Західний науковий центр НАН України. У 1990-му обраний депутатом Верховної Ради УРСР, був головою опозиційної Народної ради.
Ігор Юхновський – співавтор Декларації про державний суверенітет України. Написав близько 500 наукових статей, 7 монографій і підручників. Він відомий спеціаліст у галузі теорії конденсованої речовини і статистичної фізики.
Нині Ігор Рафаїлович Юхновський мешкає у Львові, викладає і працює разом з ініціативною групою колег над своїм проектом Конституції, який незабаром обіцяє представити на розгляд громадськості.
Підготувала Іванна НАЗАРЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email [1]