- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

У захисному ореолі Кобзаревих пророцтв

“Три літа” Великого Пророка нашої Землі Тараса Григоровича Шевченка знову й знову повертаються в Україну. Духом національного піднесення оповиті цьогорічні святкування 175-ліття з часу написання Поетом безсмертного “Заповіту” та 145-ї річниці першого виходу в світ “Кобзаря”. Знакові Шевченківські дати відзначили й у Переяславі-Хмельницькому (Київська область). У колишньому будинку Андрія Козачковського (щирого друга українського генія), де Великий Кобзар 1845 року написав безсмертне послання “Заповіт”, – нині діє Музей “Заповіту” Тараса Шевченка Національного історико-етнографічного заповідника “Переяслав”. Саме тут відбулася важлива культурно-мистецька подія – відкрито меморіальну дошку Пророку нації.

Урочистості зібрали науковців-шевченкознавців і громадських діячів України та зарубіжжя, очільників і викладачів вишів, музейників, бібліотекарів, співаків і музикантів, представників влади, юних шанувальників українського красного слова. Німецько-українське наукове об’єднання в Мюнхені представила його президент Дарина Блохин.
Автор пам’ятної дошки Тарасові Шевченку в Переяславі-Хмельницькому – полтавець, відомий в Україні й за її межами доброчинець, приватний підприємець Вадим Голобородов. Цю меморіальну дошку Великому Кобзареві було презентовано в Мюнхені 9 березня 2014 року під час відкриття присвяченого 200-літньому ювілеєві від дня народження Пророка VII Міжнародного наукового Шевченківського конгресу, організованого німецько-українським науковим об’єднанням імені відомого українського й німецького шевченкознавця, доктора, професора Юрія Бойка-Блохина, Переяслав-Хмельницьким державним педагогічним університетом імені Григорія Сковороди та Спілкою української молоді в Німеччині.
На святковій церемонії відкриття меморіальної дошки Кобзареві в Музеї “Заповіту” Тараса Шевченка поезіями гостей привітали старшокласники-гімназисти та школярі початкових класів, низько вклонилися Поетовому генію виконавці українських пісень та учасники народного ансамблю “Веселка”.
На славу Пророка нації, у межах спільного громадського благодійного проекту з увічнення пам’яті великих українців, за ініціативою приватного підприємця, художника-доброчинця Вадима Голобородова й очолюваного автором цих рядків Полтавського обласного відділення Міжнародної організації “Жіноча громада” протягом минулого й нинішнього ювілейних Шевченкових років меморіальні дошки Українському Пророкові подаровано польському Люблінові, встановлено на фасаді загальноосвітньої школи села Абазівки Полтавського району, де перебував Поет, передано Надзвичайному і Повноважному Послу України в Німеччині Андрієві Мельнику та Центральній спілці українців у Німеччині, щоб разом із Українським дипломатичним представництвом у цій країні та нашими співвітчизниками за кордоном відкрити пам’ятну дошку Тарасові Шевченку в німецькій столиці.
Сьогодні слово Великого Кобзаря гуртує і кличе продовжувати святу справу Апостолів Українського Національного Відродження, бути гідними безсмертної пам’яті Небесних Лицарів Майдану та Героїв, полеглих на східних кордонах України в боротьбі з російською агресією, захистити праведну рідну землю.

Валентина ШЕМЧУК
Заслужений працівник культури України

Print Friendly, PDF & Email [1]