- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

А він у дорозі завжди…

Учора свій вісімдесятий серпень зустрів наш видатний земляк, Герой України, Герой Соціалістичної Праці, заслужений працівник сільського господарства України, кавалер ордена князя Ярослава Мудрого, почесний професор Полтавської державної аграрної академії, засновник ПП “Агроекологія” Семен Свиридонович Антонець. Іменинника вітали друзі й палкі шанувальники його щедрого хліборобського таланту з різних куточків світу і нашої так само щедрої на врожаї України.
Цими днями економіст господарства Олександр Фесенко зазначав: “Дуже приємно, коли бачиш результат роботи цілого року. На нинішніх жнивах ми можемо пишатися високою якістю зерна озимої пшениці: проведені аналізи засвідчили, що все воно 1–2 класу, тобто харчове, із вмістом білка 14,3–15,5 відсотка, показником клейковини 29–30 відсотків. Отже, буде органічний хліб!” Спеціалісти знають, що стоїть за такими цифрами. Їх можна наводити ще багато, розповідаючи про діяльність в усіх галузях унікальної “Агроекології”. І то – “результат роботи” всього життя Семена Свиридоновича, котрий прийшов господарювати, зрозумівши найголовніше: наша Земля – то живий організм, і лише біологічне землеробство здатне зберегти її й усе суще на ній, у першу чергу – Людину. Так, Людину з великої літери, котра знає ціну життя на цій планеті, дарованій нам Господом.
“Зоря Полтавщини” не раз розповідала про Семена Антонця і його наукові відкриття та практичні здобутки в органічному землеробстві, про землі “Агроекології”, які упродовж чотирьох десятиліть не нівечать плугом і не отруюють хімікатами, пестицидами та гербіцидами. Про цілюще молоко корівок і справжнє м’ясо свинок, яких годують чистими кормами, без жодних стимуляторів. Про чисте повітря і чистий хліб (крупи, борошно, олію). Семен Свиридонович завжди наголошує, що таке господарювання може зберегти здоров’я цілої нації і врятувати людство від екологічної катастрофи. З року в рік тут примножуються добрі справи. Про них кожен зацікавлений може дізнатися із новин, про які повідомляють сайт господарства і газета “Агро-Еко” – науково-виробниче видання, шеф-редактором якого є Семен Антонець.
Як це й було впродовж десятиліть, в Михайлики Шишацького району і тепер приїздять сотні зарубіжних делегацій щороку. Адже “Агроекологія” – найбільше у світі підприємство, де ведеться сертифіковане органічне землеробство на площі близько 8 тисяч гектарів. На початку липня тут зустрічали бельгійських гостей із провінції Ено, яка вже десять років співпрацює з Полтавщиною. А наприкінці минулого року в господарстві побувала ціла команда посланців ООН – українських журналістів, які вивчали на виїзному семінарі “Сталий розвиток в Україні: багаторічний успішний приклад органічного землеробства як модель розбудови агросфери” в рамках проекту ПРООН/ГЕФ “Інтеграція положень конвенцій Ріо у національну політику України”.
Тут щодня працюють над удосконаленням техніки для органічного землеробства, технології утримання й годівлі тварин, покращенням технічної бази, умов праці тваринників, над розведенням нової м’ясної породи великої рогатої худоби і нових рослинницьких культур, розбудовують ферми й дороги. А найголовніше – шанують людей, які трудяться на цій землі й мають гідну оплату своєї праці.
Упродовж довгих років Семенові Антонцю довелося долати багато труднощів і перешкод, вести справжню боротьбу за кращу долю селянина, за збереження землі й навіть – збереження набутків “Агроекології”. Дорогу долає той, хто йде. А Семен Антонець завжди в дорозі.
Колектив “Зорі Полтавщини” разом із читачами газети щиро вітає Семена Свиридоновича із 80-річчям. Зичимо йому завжди мати надійних подорожніх на своєму шляху і козацького здоров’я на втілення всіх задумів, на радість жити і творити.

Лідія ВІЦЕНЯ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]