- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Утворено ряд об’єднаних територіальних громад

Як ми вже повідомляли, відбулася тридцята позачергова сесія Полтавської обласної ради шостого скликання. Зібрання провів голова обласної ради Петро Ворона (“УДАР”). У роботі сесії взяв участь голова облдержадміністрації Валерій Головко.
Перед початком роботи сесії депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять свого колеги Григорія Вернигори, який передчасно пішов із життя, та полеглих на Сході захисників України.
Було оголошено про вихід: Валентини Петрової – з фракції “Батьківщина”, Дмитра Гапчича та Віктора Бондаренка – з фракції “Совість України”, Юрія Кривошеєва – з депутатської групи “Народний фронт”, Ольги Дяченко – з депутатської групи “Рідне місто, рідний край”. Оголошено про утворення депутатської групи “Відродження” – її очолив Юрій Кривошеєв, увійшли до складу групи Ольга Дяченко, Віктор Бондаренко, Валентина Петрова.
Віктор Бережний (“Батьківщина”) порушив питання державного регулювання цін: звернення населення з цього приводу на “гарячу лінію” Кабміну традиційно повертаються для розгляду на місцях. Депутат Степан Бульба (СПУ) висловив сумнів щодо правомірності підписання угоди з ПАТ “Укргазвидобування” керівниками області. На його думку, це підприємство завдає великої шкоди інфраструктурі, екології області й коштів за угодою повинно бути на порядок більше.
Член Громадської ради при обласній раді Ігор Головатий вів мову про критичну ситуацію з покрівлями та внутрішньобудинковими системами багатоквартирних будинків старої забудови у Ленінському районі Полтави.
Депутати заслухали й направили на розгляд голові облдержадміністрації запити Степана Бульби з приводу порушення принципу добровільності в процесі об’єднання територіальних громад – за словами депутата, не була врахована думка більшості мешканців сіл Яреськи та Федунка Шишацького району; депутата Олександра Масенка (КПУ) – щодо критичної ситуації із забезпеченням мешканців Оржицького району скрапленим газом.
На розгляд прокурора області направили запит депутата Валерія Капленка (“Совість України”), який вимагає “захистити товариство “Воскобійники” від свавілля правоохоронних органів”:
– У будівництво надсучасного доїльного залу, тваринницьких приміщень вкладено 60 мільйонів гривень, тут молока надоюється стільки, скільки у трьох районах разом! Ми ще не отримали ні копійки державного відшкодування, а керівників агроформування звинувачують у бажанні ці гроші вкрасти, чинять на них тиск під приводом слідчих дій.
Валерій Капленко вимагає перевірити, наскільки законні дії співробітників слідчого відділу Полтавського міського управління УМВС України в області.
Колегу підтримав депутат Віктор Скочко (АПУ).
Голова обласної ради Петро Ворона з цього приводу також повідомив, що в Шишацькій сільській раді Хорольського району днями відкрився ще один незаконний кар’єр з видобутку глини, а жодної реакції правоохоронців немає.
Юрій Кривошеєв зняв свій запит щодо початку будівництва багатоповерхівки по вулиці Красіна, яка б розташовувалася практично впритул до житлових будинків 65 та 67. На момент початку сесії забудовник уже згортав свою роботу.
На розгляд голови ОДА направлено запит депутата Лева Жиденка (“Європейський вибір”) щодо всебічного аудиту підприємств обласної комунальної власності. За його словами, саме неусвідомлення реальної ситуації призвело до того, що депутати не підтримали надання кредиту від ЄБРР комунальному підприємству “Полтаватеплоенерго”. На аудит потрібно 500 тисяч гривень.
Депутати Микола Несен (“Батьківщина”) та Олег Овчарь (“Батьківщина”) оприлюднили два спільних запити. Перший стосувався розробки Біланівського родовища залізистих кварцитів. Наголошувалося, що на Кременчуцький регіон і без того випадає 70 відсотків шкідливих викидів області, а перспектива розробки родовища, за їхніми словами, має чимало загроз: підвищення радіаційного фону, розповсюдження дрібнодисперсного пилу, зниження водоносних шарів, знищення сільськогосподарських угідь і навіть отруєння річки Псел, де розташовані бази відпочинку й оздоровчі дитячі табори. Кременчужани вимагають від Верховної Ради, Кабміну, Адміністрації Президента вивчити і врахувати всі ризики як для регіону, так і для України в цілому. Лише після цього слід приймати рішення. Другий запит стосувався незаконного видобутку піску, що загрожує руйнуванням східної дамби в правобережній частині Кременчука. Йшлося й про притягнення винних осіб до відповідальності. Обидва запити сесія підтримала.
Про внесення змін до Перспективного плану формування територій громад області доповідав виконуючий обов’язки директора департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Дмитро Орлов. Він зазначив, що процес об’єднання триває, люди вже виявили таке бажання у Хорольському, Семенівському, Решетилівському, Пирятинському районах. Депутати схвалили ці зміни.
Сесія розглянула питання щодо утворення об’єднаних територіальних громад та призначення в них перших місцевих виборів з обрання депутатів та очільників цих громад уже в новому форматі. По кожній громаді голосували окремо. Підтримали утворення громад та перші місцеві вибори у Білоцерківській Великобагачанського, Покровськобагачанській Хорольського районів, Глобинській, Пирятинській та Шишацькій відповідних районів, а також п’яти об’єднаних громад Кременчуцького району – Пришибської, Піщанської, Червонознам’янської, Недогарківської та Омельницької. Мешканці Кременчуцького району адміністративно-територіальну реформу підтримали найактивніше.
Щодо Семенівської об’єднаної територіальної громади (селище міського типу Семенівка та село Вереміївка) рішення потрібної кількості голосів не набрало. Депутат Олександр Іваніна (“Єдність”) наголосив: “Якщо до 15 серпня цього року рішення обласної ради стосовно об’єднання громад не прийняте, ці громади не зможуть взяти участь у виборах у межах нових об’єднаних територій”.
Також на сесії затверджено план заходів з реалізації стратегії розвитку області на період 2015–2017 років. На сесії розглянуто ряд інших актуальних питань життєдіяльності області.
***
В інтерв’ю журналістам голова обласної ради Петро Ворона підкреслив, що сесійного дня на теренах області започатковано процес реального реформування місцевого самоврядування, і після виборів 25 жовтня запрацюють нові громади з новими повноваженнями, новим фінансуванням, з правом розпоряджатися землями за межами населених пунктів, іншими преференціями. Ці громади будуть піонерами, які доведуть, що місцевому самоврядуванню треба жити по-іншому, з новими повноваженнями. Не менш важливим, на думку голови обласної ради, є й те, що у процесі утворення громад було дотримано принципу добровільності, враховано думку жителів області.
Як наголосив голова ОДА Валерій Головко, решта місцевих рад братимуть участь у виборах за процедурою згідно із законодавством.

Ольга ЩЕГЛОВА
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]