- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Принципи роботи податківців

Виконуючий обов’язки начальника головного управління Державної фіскальної служби України у Полтавській області Борис Сидоров зустрівся із представниками ЗМІ. Новопризначений керівник розповів про податкову реформу, що нині триває в державі, нові правила роботи фіскальної служби, результати діяльності регіональних органів ДФС, податкову міліцію і співпрацю з митницею.
Як зазначив Борис Сидоров, співробітники податкової працюватимуть за трьома принципами, визначеними головою Державної фіскальної служби України Романом Насіровим: простота, прозорість та послідовність.
Зазначалося, що протягом 2015 року завдяки співпраці органів ДФС і платників податків регіону до Державного бюджету мобілізовано близько 8 мільярдів 350 мільйонів гривень платежів, що майже вдвічі більше фактичних надходжень за аналогічний період 2014-го. До місцевих бюджетів Полтавщини, за підсумками семи місяців поточного року, надійшло близько 2 мільярдів 150 мільйонів гривень податків і зборів, що більше минулорічних надходжень на чверть мільярда гривень. Місцеві бюджети перевиконуються. До скарбнички Полтави з початку року додатково надійшло 116,7 мільйона гривень. По області – додатково близько 500 мільйонів.
– 60 – 70 відсотків платежів – це рентна плата за користування надрами, видобуток нафти, газу, газоконденсату. Кілька підприємств Полтавщини переведені до офісу крупних платників до Києва, які були на обліку в регіоні. Відповідно маємо втрати до Пенсійного фонду єдиного соціального внеску понад 651,5 мільйона гривень. Цим питанням займаємося, вважаю його вирішення першочерговим завданням, – зазначив Борис Сидоров.
Він розповів, що голова облдержадміністрації Валерій Головко дав доручення щодо інвентаризації земель Полтавщини, зокрема потрібно визначити, хто на них господарює, як сплачує податки, бо податок на землю – це той платіж, що може суттєво впливати на грошові надходження до бюджетів місцевих рад.
За словами Бориса Сидорова, резерви залучення коштів до бюджетів – у тих схемах, які діють на території області щодо видобутку нафти й газу.
– Наше завдання номер один – руйнування цих схем. Власники видобувних підприємств говорять, що рентні платежі зависокі, але нині ще ніхто цього бізнесу не полишив. От і починаються роздуми: як і закон не порушити, й обійти платежі, – прокоментував Борис Сидоров. – Умови бізнесу мають бути однаковими для всіх, а податки – зрозумілими для кожного і дуже простими в адмініструванні. Тоді люди їх платитимуть.
За словами очільника регіонального відділення ДФС, податкова міліція як структурний підрозділ не ліквідовуватиметься, а відповідно до реформи буде демілітаризована. Потужний апарат податкових міліціонерів мінімізують. Слідчими стануть цивільні люди з юридичною освітою. Роботу оперативних підрозділів планують переорієнтувати з оперативно-пошукової на аналітичну.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]