- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Книга рекордів Гіннеса” святкує 60-ліття

Її друкують найбільшим у світі серед усіх книг, крім Біблії, тиражем. До реєстру цієї книги потрапляють видатні досягнення людства, світові рекорди, унікальні явища і курйози природи. Дехто на що тільки не здатний, щоб бути в списку легендарної “пивної енциклопедії”… Нині “Книзі рекордів Гіннеса” виповнюється 60 років.
27 серпня 1955 року у Великій Британії вийшов перший примірник довідкового видання. Задовго до цієї знаменної дати, у 1759 році, Артур Гіннес відкрив у Дубліні одну з найбільших в Ірландії броварень, а до 1930 року компанія “Гіннес” володіла вже двома пивними заводами.
Одного разу ввечері після полювання виконавчий директор компанії Х’ю Бівер дискутував із друзями: чи є ржанка найшвидшою пернатою дичиною в Європі. Згодом став спостерігати, що подібні запитання нерідко ставилися відвідувачами пабів, які часто обговорювали за кухлем пива цікаві події, рекорди, спортивні досягнення і дива. І тоді йому спало на думку, що непогано б створити книгу, в якій можна було б знайти відповіді на різноманітні запитання.
Понад рік власники агентства з дослідження фактів, брати-близнюки Маквіртери, працювали над виданням: досліджували факти, збирали наукові підтвердження, авторитетні свідчення фахівців. Урешті-решт, 27 серпня 1955 року світ побачив першу 198-сторінкову “Книгу надзвичайного Гіннеса” накладом лише у кілька тисяч примірників. Спочатку видання планувалося друкувати лише для власників пабів, але успіх книги був настільки приголомшливим, що уже до Різдва вона стала бестселером. У листопаді 1974-го “пивна енциклопедія” завоювала власне місце у “Книзі рекордів Гіннеса” як найпопулярніше в історії видавничої справи видання. Тоді було розпродано майже 24 мільйони екземплярів. Минали роки, а її слава лише зростала. У 1994-му тираж складав майже 75 мільйонів.
Нині “Книгу рекордів Гіннеса” читають у ста країнах світу на 37 мовах. Останні видання містять факти про найвищу людину, найважчу пухлину, найотруйнішу рослину, найкоротшу річку, найдовшу театральну виставу, фокусуються переважно на здобутках людей.
Цьогоріч, 26 липня, на сході Франції, в Лотарингії, на фестивалі повітряних куль встановили новий рекорд – у небо піднялось відразу 433 літальних апарати. До сьогодні найважчою в світі золотою монетою вважається “Золотий кленовий лист” номіналом  один мільйон канадських доларів (майже 970 тисяч доларів США). Її вага – 100 кілограмів, товщина – 3 сантиметри, діаметр – 53 сантиметри.
Британець Томас Блекторн, який підняв язиком майже 12,5 кілограма; коза, що їздить на скейтборді; стілець заввишки тридцять метрів; мотоцикл, який у шість разів більший від звичайного; найменший песик породи чихуахуа, зріст якого – 9,65 сантиметра, й найбільший кіт породи мейн-кун, довжина якого – 1,23 метра, – це лише одна маленька частка вражаючих рекордів “пивної енциклопедії”…

Підготувала Оксана БІЛЕНЬКА.

 

Print Friendly, PDF & Email [1]