- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Подолати недуги допомагає спорт

У  Головачі Полтавського району на базі оздоровчого центру “Маяк” пройшла третя обласна спартакіада інвалідів праці та потерпілих на виробництві “Сила духу”, яка зібрала понад 100 учасників із різних районів Полтавщини.
Організували змагання управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Полтавській області, обласне фізкультурно-спортивне товариство “Спартак” і регіональний центр фізичної культури і спорту інвалідів “Інваспорт”.
– Спартакіада стала вже традиційною, – говорить начальник управління виконавчої дирекції Фонду в Полтавській області, депутат обласної ради Володимир Козуб. – У нас загалом на обліку близько 5 тисяч людей, із них 3 тисячі – інваліди, ще 2 тисячі – ті, хто втратив працездатність, але інвалідність їм не встановлена. Близько двохсот – діти і члени сімей загиблих на виробництві. А ще понад 1200 – потерпілі й інваліди, які приїхали з Донецької та Луганської областей.
Змагання проводились із шахів, армспорту, дартсу, бомбаскету, настільного тенісу та гирьового спорту. Переможці обласного етапу візьмуть участь у всеукраїнському фіналі у вересні.
Катерина Мартюк із Хорола втретє стала переможницею обласних змагань із бомбаскету – це вид спорту для інвалідів, що полягає в закиданні м’яча в баскетбольне кільце з місця із положення сидячи.
– Вдома, щоб тренуватися у влучності, зробила собі спортивний міні-майданчик. На всеукраїнській спартакіаді займала третє місце, – розповідає жінка.
Катерина працювала в шкільній бібліотеці. У неї розвинулася алергія на книжковий пил і поліграфічну фарбу. Каже, додало проблем і те, що тендер на друк підручників виграла фірма, яка використовувала шкідливі матеріали. Жінка страждала на астму, легеневу недостатність. Отримала другу групу інвалідності.
– Тяжко я все це пережила, – зізнається співрозмовниця. – Дуже любила свою роботу, дітей. Знайшла себе в іншому – у віршах. Писала їх і раніше, складала віршовані привітання, а потім серйозно захопилася поезією. Спочатку сумні вірші виходили, а потім зуміла переключитися на позитив. Творчість і спорт допомагають у важку хвилину. Такі заходи, як ця спартакіада, стимулюють до активності, коли забуваєш про проблеми і недуги, перемагаєш їх насамперед для самого себе…
Полтавець Олександр Рильський грає у шахи з 16-річного віку, виступає саме в цьому виді інтелектуального спорту. А ще займається плаванням у басейні “Дельфін”, вважаючи, що спорт – хороший засіб реабілітації. Біда трапилася з молодим чоловіком, коли працював на будівництві: зірвався з висоти, тепер пересувається у візку. Самому ходити поки що важко, але є надія на відновлення. Олександр вважає, що спортивні заходи для інвалідів праці дуже важливі – це можливість поспілкуватися, чогось досягти.
– Налаштований на перемогу в армрестлінгу, – посміхається Сергій Мельник із Червонозаводського Лохвицького району. – Треба брати участь у таких заходах, підтримувати людей власним прикладом. Падати духом ніколи.
Внаслідок нещасного випадку він залишився без ноги, пересувається на милицях, але мужності не втрачає. Проводить тренування для людей з особливими потребами на громадських засадах, ремонтує військову техніку як волонтер, збирає навколо себе таких же людей, як сам, організовує їх на різні справи, вчить водити автомашину. Каже, мало хто займається в районах проблемами інвалідів, насправді треба, щоб ентузіастів було більше.
Переможцями обласної спартакіади “Сила духу” стали: у бомбаскеті – Катерина Мартюк (об’єднана команда відділення Фонду в Семенівському і Хорольському районах), Іван Авраменко (Гадяцький район), серед команд у цьому виді змагань кращими були посланці Семенівки й Хорола, Полтавського району і Полтави; в армспорті у різних вагових категоріях – Олександр Садичка (Гадяцький район), Сергій Мельник (Лохвицький район), Валентин Паталах (Кременчук), а команди розподілилися так – Гадяцький район, Кременчук, Лубенський район; у гирьовому спорті – Анатолій Мороз, Андрій Рибальченко (обидва – з Кременчука), Тарас Маркевич (Полтавський район), у командному заліку – спортсмени з Кременчука, Полтавського і Лохвицького районів; у настільному тенісі – Оксана Дем’янко (Карлівський район), Віктор Микитенко (Комсомольськ), команди – Карлівський, Полтавський, Кременчуцький райони; у дартсі – Юлія Голобородько (Лубенський район), Григорій Нечай (Великобагачанський район), серед команд – представники Полтави, Гадяцького і Лубенського районів; у шахах – Федір Саричев (Кременчуцький район).
У загальнокомандному заліку першість вибороли представники Кременчука, на другому й третьому місцях – команди Лубенського та Гадяцького районів. Переможці й призери отримали медалі, кубки, дипломи та подарунки.
Завершити хочу поетичними рядками переможниці спартакіади, хорольчанки Катерини Мартюк, які могли б стати девізом цих щирих і мужніх людей:
Важливо все: команда, спорт, дорога,
А ще, звичайно, – над собою перемога,
Не відчуваєш вади тіла, зору, слуху –
То справжня, непідробна сила духу!

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]