- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Кошти на житло для сиріт – здебільшого на папері

Лише п’ятеро молодих людей із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, цьогоріч отримали житло, повідомила на засіданні Координаційної ради у справах дітей при облдержадміністрації начальник служби у справах дітей ОДА Інна Конончук. Торік 14 осіб із цієї категорії одержали будинки чи квартири, четверо – кімнати в гуртожитках, дев’ятеро – тільки ліжко-місця. У 2013 році житлові умови поліпшили 37 сиріт.
На зібранні обговорили проблеми захисту житлових і майнових прав сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Голова Координаційної ради, заступник голови ОДА Роман Товстий зазначив, що відповідно до Указу Президента України розроблені районні та міські програми забезпечення житлом дітей-сиріт на 2013–2015 роки. Включено такий розділ і до обласної профільної програми з реалізації молодіжної політики й підтримки сім’ї.
Оскільки дія програмних документів завершується, представники районів розповіли про їх виконання. Результати не порадували. У 2014 році в області на придбання та ремонт житлових приміщень для названої пільгової категорії було передбачено близько 2 мільйонів гривень, використана десята частина. У 2015-му із запланованих 2 мільйонів у першому півріччі освоєно 149 тисяч на придбання житла. Кошти переважно передбачаються лише на папері.
Загалом на обліку служб у справах дітей Полтавської області перебуває 2366 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 10 відсотків із них взагалі не мають житла, і їм нікуди йти після закінчення навчального закладу. Потребують житла 747 дітей. Прийнято рішення активізувати взяття на квартирний облік молоді цієї категорії з 16-річного віку, визначити потреби й затвердити місцеві програми забезпечення житлом сиріт на наступні роки, постійно аналізувати виконання вказаних програм.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]