- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Преподобномученики Мгарські

Трагічною сторінкою в історії Мгарського (Лубенського) Спасо-Преображенського монастиря стали події 96-річної давнини, коли більшовики пограбували православну святиню і розстріляли ігумена Амвросія та шістнадцять ченців обителі.
Урочисте прославлення преподобномучеників Мгарських відбулося в 2008 році. День їхньої пам’яті відзначається 6 серпня.  

У липні 1919 року Мгарську обитель захопили більшовики. Братії довелося тулитися в сараях, а сотні озброєних атеїстів розмістилися в храмі, де збиткувалися над святинями, влаштовували оргії. У вівтарі більшовики зламали шафу, звідки викрали шовкові та вовняні підризники. З ікони Божої Матері зірвали срібний вінець, який потім… надівали на коня.
У 20-х числах липня червоноармійці відступили під натиском Добровольчої армії генерала А.Денікіна. Невеликий її загін увійшов у монастир 14 серпня, але вже наступного  дня змушений був відступити. Червоні повернулися до Мгарської обителі й цього разу почали знущатися вже й над самими монахами.  18 серпня, напередодні престольного свята монастиря – Преображення Господнього, – їх зібрали нібито для того, щоб зробити перепис для призначення пайків, насправді ж 24 насельникам та ігумену Амвросію оголосили про арешт. Їх погнали до лісу по дрова, й не виключено, що могли б надалі живцем спалити, однак наміри бузувірів змінилися. Арештованих повели під конвоєм до військового комісаріату в Лубни. Звідти погнали в напрямку Пирятина.
Ніч на 19 серпня (на 6 серпня за ст. ст.) у житті більшості з них стала останньою. Дорогою їх наздогнав загін кавалерії на чолі з комісаром Бакаєм. Він скомандував розділити ченців на три групи. Ігумен Амвросій благав комісара пощадити братію, але Бакай вистрілив у нього з револьвера. Солдати дали залп по першій групі монахів. Наступні два гурти арештантів були розстріляні з інтервалами через версту.
Загони більшовиків, які відступали з Лубен тією ж дорогою, добивали поранених монахів багнетами, знімали з них одяг. Вісьмом пораненим все-таки вдалося уникнути смерті, вони встигли сховатися в нічній темряві. П’яні кати цього не помітили. Тіла 17 небіжчиків наступного ранку підібрали війська Добровольчої армії і  привезли до каплиці при Лубенській земській лікарні. Потім їх поховали на території Благовіщенського скиту Мгарського монастиря.
8 травня 2008 року Священний синод УПЦ прийняв рішення про причислення ігумена Амвросія і шістнадцяти загиблих разом із ним монахів до лику місцевошанованих святих.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email [1]