- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Ювілей Декларації про державний суверенітет

Із нагоди 25-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України в Полтавському краєзнавчому музеї відбувся  “круглий стіл”, присвячений як історичному, юридичному аналізу документа-ювіляра, так і спогадам наших земляків, які брали активну участь у боротьбі українства за свою державу. Перед початком обговорення учасники зібрання поклали квіти до пам’ятника Пророку нації Тарасу Григоровичуа Шевченку, заспівали Державний Гімн України.

На вході до зали всіх зустрічала “почесна варта” – галерея світлин наших Героїв, які загинули за Незалежність України на Донбасі. У залі можна було ознайомитися з експозицією “Полтавщина за роки Незалежності України”. У ній музейники вшанували сотні наших земляків, які прославили рідний край у різних галузях, – Семен Антонець, Микола Касьян, Раїса Кириченко… Окремі стенди було присвячено революційним подіям, зокрема Героям Небесної Сотні з Полтавщини: Ігорю Сердюку, Андрію Черненку, Євгену Случаку, а також Івану Пантелеєву – рок-музиканту з Донбасу, який у Києві на Майдані був внесений до списків як Іван Креман із Кременчука.
Відкрив і вів засідання керівник апарату облдержадміністрації Микола Білокінь. Він нагадав про ту неповторну атмосферу національного піднесення, яка панувала в Україні на межі 1980–1990-х років. Заступник голови обласної ради Володимир Микійчук висловив упевненість, що, попри будь-які труднощі, ніхто не змусить Україну звернути з обраного шляху.
Зі своїми спогадами й міркуваннями про день сьогоднішній для української державності виступили голова Громадської ради про облдержадміністрації Володимир Голуб, науковці-історики з полтавських вишів. Глибокий аналіз передумов прийняття Декларації про державний суверенітет України зібранню запропонував заступник директора Державного архіву Полтавської області Тарас Пустовіт. Серед іншого він нагадав про неоціненний внесок у справу визволення нашого народу з-під імперського гніту Народного Руху України, заснованого в 1989 році, про унікальне явище самвидаву, яке ліквідувало монополію компартії на інформацію, про вікопомний Собор духовенства і мирян в червні 1990-го, який обрав Патріарха Київського і всієї України Мстислава (наш земляк-полтавець Степан Іванович Скрипник).
Найемоційнішими на зібранні були виступи безпосередніх учасників національно-визвольної боротьби – людей, які багато разів у житті ризикували заради кращих перетворень у долі нашого народу. Зокрема керівник Центру правозахисту і контролю за дотриманням законності в Полтавській області Зоя Коваленко наголосила, що за майже 23 роки незалежності Україна так і не спромоглася визнати кримських татар корінним народом Криму, тобто сама позбавила їх можливості не допустити горезвісного псевдореферендуму. Заступник голови Полтавської філії Суспільної служби України Олександр Келим поділився влучною думкою про те, що пам’ятники Леніну в наші дні – це не що інше, як прикордонні стовпи “совка”. Свої міркування висловив також крайовий отаман Полтавського обласного козацького Товариства – Соборного Козацтва України “Січ” Віктор Убийвовк.
Прикметно, що участь у зібранні взяли й представники мусульманської громади Полтавщини, для яких Україна давно стала “другою домівкою”.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]