- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Діалог: влада – учасники АТО

У  Полтаві з ініціативи полтавського обласного осередку ГО “Товариство ветеранів АТО” відбувся відкритий “круглий стіл” з питань соціального захисту та підтримки учасників антитерористичної операції. Демобілізовані військовослужбовці – учасники АТО та їхні сім’ї зустрілися з головою обласної ради Петром Вороною, заступником голови облдержадміністрації Олегом Пруглом, керівниками профільних департаментів ОДА, представниками обласного центру зайнятості та військового комісаріату, правоохоронцями,  іншими соціальними партнерами, які опікуються питаннями соціального захисту цієї категорії громадян.
“Ми повинні акцентувати увагу саме на тих проблемах, які не вирішуються представниками органів влади. Управлінці повинні їх почути й докласти максимум зусиль для ліквідації. На сьогодні й облдержадміністрація, й обласна рада мають тісний діалог з учасниками АТО. Хотілося, щоб цей діалог зміцнювався. Якщо є питання, то має бути і їхнє вирішення”, – зазначив на початку зібрання Петро Ворона.
І таких питань було немало. Найбільше присутніх цікавило отримання статусу учасника бойових дій. Як зазначив військовий комісар Полтавського обласного військкомату Борис Павлов, у області демобілізовано 1958 військовослужбовців. З них учасників АТО – 1313 осіб. 180 бійців статус учасника байових дій отримали в частинах, щодо 392 осіб триває оформлення документів. Загалом до районних та міських комісаріатів звернувся 741 військовослужбовець для отримання статусу учасника бойових дій. Розглянули 657 звернень, і 637 осіб відповідний статус отримали. Однак Борис Павлов наголосив, що до нього, як до обласного військового комісара, звертаються одиниці. “Здебільшого хлопці, які повернулися з АТО, не озвучують своїх проблем. Я готовий прийняти кожного особисто і зробити все від мене залежне для вирішення ваших питань”, – зазначив Борис Павлов.
Та, попри це, військовослужбовці – учасники АТО все ж нарікали на роботу військкомату, несвоєчасну видачу посвідчень, були й запитання щодо полонених та зниклих безвісти військових.
Чимало запитань у присутніх було до директора департаменту соціального захисту населення ОДА Людмили Корнієнко, зокрема тих, що стосувалися отримання матеріальної допомоги, санаторно-курортного лікування, медичної реабілітації, протезування тощо.
“Пріоритетне завдання департаменту – встановити статус сім’ї загиблого. Саме це – запорука отримання всіх соціальних гарантій. Перелік таких сімей я тримаю на особистому контролі”, – зазначила Людмила Корнієнко.
За її словами, нині в області зареєстровано 107 сімей загиблих учасників АТО. 83 з них набули статусу сім’ї загиблого та отримали усі, передбачені законодавством, пільги. 13 сім’ям цей статус ще не встановили, найтриваліша процедура – отримання документів із військових частин.
У підсумку Петро Ворона зазначив, що такі зустрічі представників влади та учасників АТО і їхніх сімей будуть постійними. Він запропонував проводити їх хоча б раз на місяць, щоб не втрачати діалогу з учасниками АТО. Крім того, на першому поверсі в облдержадміністрації виділили кімнату громадським організаціям, щоб вони мали можливість приймати там відвідувачів – учасників АТО.

Ілона БОГАЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]