- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Баня-пральня від вагонобудівників

У  Крюківського вагонобудівного заводу з’явилася можливість відновити співпрацю з Міністерством оборони країни. Принаймні підприємство, конструкторське бюро якого за радянської доби розробило чимало модифікацій військової техніки, знову отримало замовлення від оборонного відомства. Щоправда, має воно доволі мирне спрямування. Йдеться про мобільні бані-пральні, які украй необхідні українським бійцям в умовах воєнних дій на Донбасі. Перший такий комплекс крюківські конструктори вже презентували у Києві, розробивши і створивши його у мінімальні терміни.
Варто зауважити, що Крюківський вагонобудівний завод у своєму асортименті має найрізноманітнішу техніку як залізничного, так і автомобільного призначення. До того ж робота над створенням перших українських пасажирських поїздів відкрила для колективу нові можливості у їх внутрішньому оснащенні. Тож створити мобільний банно-пральний комплекс для висококваліфікованих конструкторів не склало труднощів.
Тим більше, що використовувати його можна як у воєнний, так і в мирний час. Наприклад, під час проведення навчань, а також у роботі служб МНС, в геологорозвідці та інших ситуаціях, коли доводиться перебувати у польових умовах.
Як розповіли фахівці ПАТ «КВБЗ», створений МБПК на базі двох 20-футових контейнерів і встановлений на шасі автомобіля «КрАЗ» та причепа «НефАЗ». У разі по-треби шасі можна змінювати на будь-яке інше автомобільне і застосовувати причіп вантажопідйомністю не менше 8 тонн. В одному з контейнерів МБПК обладнано пральне відділення для прання, сушіння та прасування білизни і спецодягу. В пральному модулі розміщені бак для води з можливістю контролю за рівнем заповнення, пральні машини, машини для сушіння білизни, бойлер для нагрівання води, умивальник, полиці для сортування та зберігання білизни. Працювати модуль може як автономно, так і від мережі живлення. У технічному відсіку розміщені два дизель-генератори, для автономної роботи, а також спеціальне електрообладнання для підключення модуля до мереж зовнішнього електроживлення.
В іншому контейнері – мобільний банний модуль, де можна помитися. У ньому розміщені дві роздягальні з лавками, вішалками та полицями. У душовому відділенні є кілька лійок для води, а також полички і місця для того, щоб розташувати на них лазневі речі. Вода у банному модулі нагрівається або з використанням рідинних підігрівачів, що працюють на дизельному паливі, або в котлі з використанням твердого палива. Банне відділення, як і мобільна пральня, може встановлюватися й експлуатуватися як на шасі транспортних засобів, так і на підготовленому майданчику з використанням опор-домкратів. При створенні мобільного банно-прального комплексу застосовані стійкі до корозії, міцні й довговічні матеріали. Це – нержавіюча сталь, оцинковані ручки й елементи поличок, гумово-технічні вироби.
Розроблені у Кременчуці МБПК мають кілька унікальних особливостей. По-перше, вони енергонезалежні, по-друге, мають спеціально обладнані ємності для води і систему її очищення. Окрім того, такі модулі можна транспортувати не тільки автомобільним, а й залізничним або водним транспортом.
Колектив заводу сподівається, що їхня нова розробка буде до вподоби українським військовим, а чиновники з Міністерства оборони не забаряться із замовленнями на її серійне виробництво.

Галина НЕСТЕРЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]