- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Володимир ДЕМЧИШИН: “Азотна установка збільшить видобуток газу, збалансує його якість”

Із робочою поїздкою на Полтавщині побував міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин. Разом із головою обласної державної адміністрації Валерієм Головком він відвідав Солохівське й Більське газоконденсатні родовища, детально ознайомився з роботою установки первинної підготовки нафти й газу в СП “Полтавська газонафтова компанія” Новосанжарського району, а також оглянув будівництво Котелевської азотної станції.
Це пілотний проект газопромислового управління “Полтавагазвидобування”, який сприятиме заміщенню газу й реанімує Котелевське родовище газоконденсату, адже останнім часом через використання води підприємство зменшило видобуток газу на 110 мільйонів кубометрів на рік.
– Азотна установка збільшить видобуток газу, збалансує рівень його якості. Це розумне вкладення коштів у вітчизняне підприємство, тим більше, що через два-три роки воно повністю окупиться, – наголосив Володимир Демчишин.
Запустити в дію Котелевську азотну станцію планують вже 16 липня цього року, нині ж тривають пусконалагоджувальні роботи. Начальник відділу капітального будівництва ГПУ “Полтавагазвидобування” Іван Литовка зазначив, що вперше в Україні використовують азотну установку вітчизняного виробництва. Вона виготовлена на сумському заводі “Компресормаш” потужністю 50 тисяч кубометрів газу на годину. Її вартість становить 40 мільйонів гривень.
Котелевське газоконденсатне родовище стане третім у світі, де застосовують технологію німецької компанії “Linde Group”.
– Ми давно вивчали роботу “азотної” технології для видобутку газу. Зокрема відвідали два родовища, де вона вже успішно працює, – у Мексиці й Об’єднаних Арабських Еміратах, – розповідає головний інженер ПАТ “Укргазвидобування” Олексій Несторенко. – Її суть у тому, що при видобутку увесь конденсат забираємо, а газ знову закачуємо в пласт для підтримки тиску. В такий спосіб дається друге життя родовищу. Головна перевага – азот береться з повітря, тож інвестиції дорівнюють нулю.
Також міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин взяв участь у засіданні “круглого столу” “Перспектива розвитку газовидобування України” разом із очільниками районів Полтавщини, представниками нафтогазових компаній області. Мова йшла про спрощення отримання ліцензій і дозволів, зменшення податкового тиску та рентної плати.
– Полтавщина має потужний потенціал щодо видобутку нафти, газу. Тож значна частина коштів має залишатися в області. Це – по-перше. По-друге, ми відстоюємо позицію, що орендну плату земельних ділянок необхідно зменшувати, – зазначив голова обласної державної адміністрації Валерій Головко.
Наостанок Володимир Демчишин підсумував, що потрібно знайти баланс податкового навантаження нафтогазодобувних підприємств і соціальних гарантій, спростити видачу дозволів на видобуток газу і затвердити строгі правила їх отримання.

Оксана БІЛЕНЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]