- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Ловися велика й маленька

…Водна гладь, у якій віддзеркалювалася безхмарна небесна синь, раптом порушилася, втратила недавню рівновагу. Врізнобіч розійшлися невеличкі кола, то заворушився, застрибав на воді поплавок, одна мить – і… шурхнув під воду. Підсікаю вудкою, відчуваю, як на гачку тріпотіться гарненька плотвичка… Для справжніх рибалок це уже трофей. Спійману рибу вони не рахують. Більше приваблює процес ловлі.
Й так склалося, що друга неділя липня – День рибалки. Свято відзначається з 1985 року. Взагалі цей день встановлений рішенням Міжнародної конференції з регулювання і розвитку рибальства, що відбулася в липні 1984 році у Римі. Втім рибальство має досить давню історію. У древніх єгиптян воно було не лише засобом добування їжі, а й розвагою, до якої вдавалися можновладці. Єгиптяни винайшли риболовецькі сіті й сачки. Древні римляни поважали вилов риби як заняття, що сприяє розвитку далекоглядності й здатності робити спостереження. У середньовіччі у Франції заняття риболовлею регламентується декількома суворими королівськими указами. Ловити рибу дозволяється лише організованим риболовецьким цехам, а також священикам і аристократам. Тим самим рибалка перетворюється на заняття для обраних. Перший трактат про рибний лов виданий в Англії в 1496 році. Його авторство приписують Джуліану Бернерсу. Там описані всілякі риболовецькі снасті, приманки, різна техніка лову. Після Другої світової війни риболовля перетворюється на спорт, а також стає чудовим способом відпочинку на природі.
…Рибалки бувають різними. Наполегливі постійно підгодовують рибу, міняють місця. Терплячі сидітимуть цілий день, навіть якщо не клює. Хтось приходить за рибою, а хтось на “рибалку”, тобто отримує задоволення від самого процесу риболовлі. Кажуть, що це найдемократичніше у світі заняття. Адже на березі вмить порозуміються й іменитий професор, і простий робітник.
Тож гарного улову всім! Нехай клює і ловиться велика та маленька!..

Богдан ЛЕБІДЬ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]