- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“І щоб кожен знайшов у цю ніч свою квітку добра і надії!”

Шукали “жар-цвіт”, себто квітку папороті, полтавці чи ні, але свято Івана Купала зустрічали велелюдно – зі співами, танцями, вогнищем, іграми та подарунками. На пляжі Октябрського району на березі Ворскли сотні людей долучилися до таємничого дійства, поринувши в атмосферу магії, коли оживають вогневик, водяник, русалки, а десь поруч дрібні каверзи творить нечисть.
“Із давньої сивини й до сьогодення продовжуємо традицію пращурів віншувати свято Івана Купала. Це торжество води і вогню, коли вода і роса мають чарівну силу і дають людям здоров’я, а купальський вогонь спалює злий дух всередині кожного, хто перестрибне через полум’я. У цей день зілля, лісові, польові й городні квіти стають цілющими, набирають великої сили, яку дають їм добрі духи і сам Купало”, – розповідали ведучі дійства цікавим полтавцям, що зібралися довкола сцени. А сцен, до речі, було кілька. На першій – концертна програма, на другій – конкурси та ігри, за участь у яких згодом можна було одержати цінні призи, а на третій – шоу мильних бульбашок, фотозона з купальською аркою та живими статуями, а коли стемніло – видовищне фаєр-шоу від гостей заходу.
Ще вдень галаслива дітвора каламутила воду у Ворсклі – пірнала, діставала до дна, ставала на руки, аби лишень ноги з води було видно. Дорослі ж повагом плавали де глибше, аби не заважати забавкам. За відпочинком у воді стежили на чотирьох катерах співробітники рятувально-водолазної служби міської ради. А за безпекою на суші пильнували, окрім правоохоронців і рятувальників, представники ГФ ОГП “Спеціалізований загін “Полтавський козацький полк” Козацького гвардійського корпусу Полтавщини.
– Допомагаємо міліції охороняти громадський порядок і забезпечуємо безпеку при проведенні фаєр-шоу. На човнах патрулюють мої колеги – сам працюю інженером із аварійно-рятувальних робіт у рятувально-водолазній службі міської ради, – пояснює отаман Козацького гвардійського корпусу Полтавщини Микола Ревека. – Серед відпочивальників порушників немає, поводяться цивілізовано. Я на такому дійстві вперше, мені подобається. Приємно бачити, що люди посміхаються.
– Незважаючи на те, що свято припало на понеділок, на пляжі зібралося чимало людей. Хочу всім побажати миру, чистого неба. Нехай життя оминають негаразди та хвороби, а вдома лунає веселий дитячий сміх, – привітав полтавців міський голова Олександр Мамай, під патронатом якого і відбувся захід. Мер запалив купальське вогнище та вручив основний приз розіграшу подарунків – планшет.
Упродовж вечора відпочивальники смакували купальською кашею, сплели під час майстер-класів ляльки-мотанки з трави, ворожили й загадували бажання. Дівчата, звісно, плели вінки, навіть конкурс проводили на найкращий вінок. Увечері пускали їх за водою.
– Разом із подругами ми плели віночки із ромашок, волошок, сокирок – усіх гарних квітів, які вдалося знайти. Під час роботи думали про щире почуття, про коханого, – зазначила учасниця Народного театру на Павленках Альона Карпенко. – Молодь обов’язково має долучатися до таких заходів, шанувати традиції свого народу, вивчати їх, бо чимало хлопців і дівчат навіть не знають історії цього свята. Тому потрібно цікавитися звичаями, цінувати їх і пам’ятати минуле.
Після завершення концертної програми присутні мали нагоду стати учасниками пінної вечірки під час святкової дискотеки.

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]