- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Вони живі, поки жива пам’ять

У   неділю, 28 червня, у селищі Новооржицьке Оржицького району відбулося урочисте відкриття меморіальних дощок Максиму Рябку та Андрію Конопльову, які загинули в боях на Сході України.
Іловайськ, Донецький аеропорт, Дебальцеве… Все нові й нові сторінки звитяги з`являються в боротьбі за справжню Незалежність нашої держави. Новітня історія виписала тисячі імен справжніх героїв української сучасності. Серед них – Андрій Конопльов та Максим Рябко, чиї долі перекреслила ця страшна війна. Вдумаймося: Андрій народився у 1977-му, Максим – у 1992-му. Скільки доріг не пройдено, скільки добра не зроблено, скільки не розказано, не долюблено… Обидва у дитинстві бігали босоніж тутешніми стежками, обидва навчалися у стінах однієї школи.
Саме тут відбувся урочистий мітинг-реквієм, на який зібралися жителі робітничого селища, мешканці села Воронинці, рідні, друзі та побратими загиблих, представники територіальних громад. Вшанували пам’ять героїв разом із земляками голова обласної ради Петро Ворона, голова райдержадміністрації Віктор Симоненко.
Пролунали щирі слова селищного голови Олени Буркацької, голови обласної ради, очільників району про те, що меморіальна дошка не стане просто табличкою на стіні: нащадки виростуть на прикладі цих героїв і розбудують уже нову, сильну, єдину Україну. Особливі слова вдячності за виховання героїв линули на адресу батьків Андрія та Максима, шкільних учителів.
Материнські руки Лідії Олександрівни Конопльової та Галини Василівни Рябко розв’язують тоненькі смужечки полотнища. Палахкотять квіти від рідних, односельців, друзів, земляків. Відбувається освячення. Линуть у високості звуки метронома, що відлічує хвилину мовчання…
Над трагедією цих родин, над болем згорьованих батьків лунає журлива пісня “Плине кача”, що за останні два роки стала майже прощальною молитвою українців.
“Слава Україні!”
“Героям слава!”
Загиблим – вічна слава і вічний спокій…

Олена СИДОРЕНКО
Журналіст

 

Print Friendly, PDF & Email [1]