- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Капелан розповів про війну

“Війна закінчиться тоді, коли людина перестане продавати себе за гроші, щоб натискати на курок”, – так на зустрічі зі школярами та студентами у Полтавській міській бібліотеці-філії № 5 сказав капелан Олександр Петрушкевич.
Він несе службу в зоні антитерористичної операції вже рік. До Полтави навідується зрідка й ненадовго. Спілкування з молоддю цього разу відбулося на фоні виставки експонатів, привезених із Донбасу волонтерами Полтавської команди небайдужих, – предметів, які підтверджують неймовірну жорстокість тамтешніх боїв… Тут є осколки мін, снарядів “Градів”, оплавлений після прямого влучання у бліндаж посуд, рештки одягу танкіста. Незабаром усі ці речі стануть експонатами обласного краєзнавчого музею.
Капелан розповів про те, як служиться, наголошував, що на війні віра й молитва рятують життя, оберігають від куль та хвороб. Олександр Петрушкевич навів багато прикладів, як безкорисливі добрі справи перемагають хамство, як вдавалося врятуватись під обстрілом на відкритій місцевості, обходитися навіть без питної води, дякуючи Богу за те, що хоч якась є. А ще розповів, як зворушливо ставляться бійці до присланих на передову листів і малюнків:
– Самі спимо на підлозі, а над головами солдати розміщають ті листівочки як обереги. Це надихає, дає віру. Згадуйте нас у молитвах, будьте патріотами, любіть ближнього, Батьківщину. Ми молимося за вас, бо не хочемо, щоб ви тут побачили те, що доводиться бачити нам на Сході. Хочемо, щоб і там запанував мир!..

Наталія ЖОВНІР
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]