- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Літні будні селян

Ніби зовсім недавно на ланах області завершився комплекс весняно-польових робіт і хліборобам можна було б перепочити, але наближається жнивна пора. Тож на часі – підготовка техніки до збирання хлібів.
Загалом, за словами начальника управління агропромислового виробництва й технічної політики департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергія Чорненького, в сільгосппідприємствах області налічується близько 1930 зернозбиральних комбайнів. Рівень готовності техніки нині становить 98 відсотків. Середнє навантаження на комбайн розрахунково складатиме 152 гектари, що дозволятиме зібрати ранні зернові та зернобобові за 14 днів. До того ж 19 підприємств та приватних власників мають у своєму арсеналі 145 комбайнів, готових надавати послуги іншим агроформуванням. До речі, якщо кілька років тому господарства області в жнива залучали до 600 комбайнів, то минулого року – менше 100. У цілому для проведення жнив сільгосппідприємства забезпечені й пально-мастильними матеріалами, й іншими матеріально-технічними ресурсами.
На ланах області водночас проводиться міжрядний обробіток просапних культур, розпочалася й заготівля кормів для громадського тваринництва. Зокрема, за оперативними даними департаменту агропромислового розвитку ОДА, станом на 17 червня сінажу заготовлено близько 220 тисяч тонн, сіна – понад 20,2 тисячі тонн.
Валове виробництво молока в сільгосппідприємствах області з початку року складає близько 193 тисяч тонн, за день – майже 1,26 тисячі тонн. Середньодобовий надій на кожну фуражну корову нині становить 17,9 кілограма. Агроформуваннями з початку року реалізовано понад 181 тисячу тонн молока.
У населення з початку року закуплено близько 70,6 тисячі тонн молокосировини, за день цей показник складає майже 433 тонни.

Print Friendly, PDF & Email [1]