- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“ДушМен” для фронтовиків

На одній із центральних вулиць Полтави у затінку лип у камуфляжі стоїть “ДушМен” – пересувний банно-пральний комплекс, розроблений для військовослужбовців. За кілька хвилин він попрямує на Донеччину, до розташування
16-го окремого мотопіхотного батальйону ЗСУ.
– Наша громадська організація разом із небайдужими людьми створила це авто. Земляки-умільці придумали, як повністю зробити автономний комплекс, не задіяний із зовнішнім середовищем, – розповідає голова ГО “Братерство учасників антитерористичної операції Полтавщини” Віталій Турпітько.
Машину, яка не використовувалась на підприємстві, безкоштовно надало ТОВ “Інверт”.
– Велика заслуга волонтерів, адже вони зробили таке диво, – зазначила директор товариства Лариса Пічкар.
– Учотирьох практично за два тижні ми сконструювали автономний банно-пральний комплекс, – говорить будівельник ПП “Стоп” Віктор Погромський. – Запускається електростанція, у будь-якій водоймі закачується вода в ємність на 500 літрів, що знаходиться в кузові. Стоять дві пічки, які працюють на солярці. За 20 хвилин вода нагрівається до 50 градусів, дві людини одночасно можуть купатися. Воду подає циркуляційний насос. Три пральні машини здатні обслуговувати невеликий підрозділ. Ми не дипломовані інженери, прості люди, самостійно сконструювали й запустили машину в роботу, а фахівці за належної підтримки з боку керівництва могли б буквально за два дні запустити авто у виробництво й створювати подібні машини більшого об’єму.
– Щиро вдячні небайдужим людям за підтримку, зокрема колективам ТОВ “Полтавська бурова компанія”, ПП “Зірка”, ПП “Стоп”. Представники кількох фірм відмовилися, щоб називали їхні підприємства, – продовжує Віталій Турпітько. – На жаль, статки українців значно зменшилися, волонтерам складніше забезпечувати бійців необхідними речами… Побувавши на фронті, побачивши війну, як ніхто, розуміємо, що і в якому об’ємі потрібно на фронті. Ми створили 16 районних осередків на Полтавщині й допомагаємо товаришам, побратимам, уся допомога – цільова. На війні мені вистачало п’ять літрів води, щоб помитися, але купання з баклажки і в душі – зовсім різні речі. Мої побратими на фронті мали два бажання – побачити рідних і помитися по-людськи, бо бувало, що не купалися по два місяці. Такі реалії війни…
– Пересувний банно-пральний комплекс для бійців дуже важливий, бо скорочується час на побутові клопоти. Це те, про що ми мріяли. За годину 30 осіб встигнуть скупатися, – розповідає заступник командира 16-го окремого мотопіхотного батальйону Євген Білаш. – У тому районі, де ми нині знаходимось, якщо хлопці встигають за годину скупатися, то вони щасливі. Спасибі тим людям, які придумали й зробили для батальйону таке авто. Поруч із нами стоять інші підрозділи, але подібної машини не було ні в кого.
Наразі, за словами Євгена Білаша, нагальна потреба підрозділу – тепловізори та приціли.

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]