- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Сімейній медицині альтернативи немає

На цьому наголосила виконувач обов’язків президента Української асоціації сімейних лікарів, професор Неоніла Чухрієнко перед початком роботи IV з’їзду сімейних лікарів, який проходив у Палаці дозвілля “Листопад” у Полтаві.
До участі запрошувалися сімейні лікарі, заступники керівників структурних підрозділів з питань охорони здоров’я, відповідальні за організацію надання первинної медичної допомоги, головні позаштатні спеціалісти з цього фаху, представники управлінь охорони здоров’я міських рад, обласних центрів, завідуючі кафедрами сімейної медицини, провідні науковці з усіх регіонів країни.
У роботі з’їзду взяв участь заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Шафранський, який зазначив:
– Ми приїхали до Полтави саме тому, що тут є позитивний досвід у реформуванні первинної ланки медичної допомоги на засадах сімейної медицини, який плануємо узагальнити і поширити. Полтава також може поділитися гарним досвідом організації перинатальної служби, похвалитися зниженням рівня малюкової смертності. В області є чіткі позитивні тенденції, варті того, щоб узагальнити та поширити їх у інші регіони в ході реформування системи охорони здоров’я.
За словами директора департаменту охорони здоров’я ОДА Віктора Лисака, на Полтавщині у надзвичайно короткий термін вдалося на 54 відсотки збільшити кількість амбулаторій, закладів первинної медико-санітарної допомоги. Сьогодні в області працюють понад 300 амбулаторій, послуги яких максимально наближені безпосередньо до пацієнта. Тепер зусилля спрямовуються на те, щоб підвищити ефективність профілактичної функції сімейного лікаря.
Нині в Україні налічується близько 12 тисяч сімейних лікарів. Разом з тими, хто практикує в приватному порядку, це доволі потужний загін медиків. У Полтаві вони обговорювали найболючіші проблеми сімейної медицини та шляхи їх вирішення.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]