- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

План формування територій законодавчо не забезпечений

На засіданні Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Полтавської районної ради йшла мова про впровадження Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”. Зібрання провів голова райради Василь Степенко. У роботі засідання взяли участь голова обласної ради Петро Ворона, перший заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Пісоцький, виконуючий обов’язки директора департаменту економічного розвитку ОДА Дмитро Орлов, голова райдержадміністрації Лідія Лепейко, сільські голови, представники громадськості.
У виступах сільські голови наголошували, що, на їхнє переконання, перспективний план формування територій громад Полтавської області підготовлений всупереч закону про добровільне об’єднання, законодавчо не забезпечений.
Відтак члени координаційної ради запропонували обласній державній адміністрації та обласній раді звернутися до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо забезпечення реальної передачі повноважень місцевим радам, ефективного функціонування громад, їхньої фінансової самодостатності. Зокрема йшлося про необхідність внести зміни до Земельного кодексу України стосовно права органів місцевого самоврядування розпоряджатися землями за межами населених пунктів; передати повноваження з організації пасажирських перевезень на приміських маршрутах на території району до районних державних адміністрацій у відповідності до статті 7 Закону України “Про автомобільний транспорт”; кошти для відшкодування компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян надавати у вигляді адресної допомоги тощо.
Враховуючи значний суспільний резонанс, рекомендовано провести в районі широке обговорення Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” та прийняти відповідні рішення сесіями сільських рад, врахувавши думки представників громад.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email [1]