- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Співробітництво заради розвитку

Відповідно до рішення другого засідання двадцять восьмої сесії обласної ради шостого скликання від 14 травня 2015 року “Про затвердження нової редакції Положення про обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад Полтавської області” голова обласної ради видав розпорядження про оголошення обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад Полтавської області 2015 року.
Цей конкурс заснований обласною радою у 2010 році з метою підвищення активності територіальних громад та органів місцевого самоврядування у розв’язанні актуальних проблем розвитку територій, поширення позитивного досвіду, набутого у процесі реалізації проектів. Конкурс проводиться в рамках виконання Програми розвитку місцевого самоврядування у Полтавській області на 2013–2015 роки.
Основними напрямами, за якими реалізуються проекти, є впровадження енергозберігаючих технологій на об’єктах соціальної сфери та поліпшення соціальної інфраструктури населених пунктів. У нинішньому році у конкурсі беруть участь проекти сільських, селищних, міських рад міст районного значення та районних рад. Новацією положення у новій редакції стала участь у конкурсі проектів співробітництва територіальних громад сіл, селищ, міст районного значення. Це дасть змогу територіальним громадам області відповідно до Закону України “Про співробітництво територіальних громад” розробляти та подавати на конкурс спільні проекти.
Вищевказаний закон, маючи об’єктивне підґрунтя та відповідаючи реальним потребам життєдіяльності громад, містить достатньо врегульовані інструменти, аби найближчим часом територіальні громади могли обрати для себе найбільш необхідну форму співробітництва та розпочати її реальне втілення.
Співробітництво сприяє створенню нових можливостей для його суб’єктів, які полягатимуть у створенні ресурсів для надання послуг, недоступних для малих громад, кращій координації планування майбутнього розвитку.
Без сумніву, практичне застосування Закону України “Про співробітництво територіальних громад” дасть змогу запровадити реальне “міжмуніципальне співробітництво” для більш ефективного виконання органами місцевого самоврядування своїх повноважень, реального розвитку територіальних громад, а також сприятиме зростанню якості життя мешканців громад.
Радою обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад, у першу чергу, будуть підтримані проекти співробітництва територіальних громад сіл, селищ, міст районного значення, які у разі перемоги отримають співфінансування з обласного бюджету до 300 тисяч гривень.
Згідно з Положенням кінцевим строком подання проектів для участі у конкурсі є 1 вересня поточного року. Телефон для довідок – 56-97-81.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email [1]