- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Об’єднання територіальних громад: проблеми і ризики

Обговоренню плану об’єднання територіальних громад депутати обласної ради присвятили кілька годин на пленарному засіданні 29-ї позачергової сесії і в результаті, прийнявши проект за основу, відправили його на доопрацювання та збір пропозицій із районів і сіл. Сесія продовжить роботу. Конкретної дати, коли депутати зберуться вдруге, поки що не оголошували.
Сесійне засідання провів голова обласної ради Петро Ворона (УДАР), участь у роботі сесії взяв голова обласної держадміністрації Валерій Головко.
Перед входом до сесійної зали активісти розгорнули плакат на тему нелегальних перевізників, які спричиняють великі збитки державі. Між тим, транспортних питань у залі розглядати не планували.
Працівники комунального підприємства “Полтававодоканал” влаштували біля будівлі обласної ради мітинг із транспарантами, які закликали захистити підприємство.
Депутати внесли до порядку денного сесії і підтримали депутатський запит голови профільної комісії облради з питань житлово-комунального господарства Степана Бульби (СПУ) стосовно критичної ситуації, що склалася на КП “Полтававодоканал”.
На початку роботи сесії, за традицією, були вручені відзнаки. Диплом лауреата обласної премії імені Панаса Мирного – за волонтерську діяльність – отримав архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір. Почесні грамоти обласної ради та цінні подарунки за активну депутатську діяльність отримали ювіляри – депутати Олександр Гавловський (позафракційний), Микола Перепелиця (“Рідне місто, Рідний край”), Михайло Стеценко (АПУ), Віктор Фортуна (“Батьківщина”), Тетяна Хлонь (“Європейський вибір”). Грамоти і кубки вручені переможцям обласного етапу спартакіади депутатів – командам Полтавської, Оржицької районних і Полтавської міської рад.
Головуючий поінформував про створення фракції Аграрної партії України в обласній раді, очолив її депутат Віктор Скочко.
На сесії погодили кілька депутатських запитів, озвучених: Олександром Масенком (КПУ) – стосовно зволікання з виділенням земельних ділянок для ведення особистого господарства жителям села Лукім’я Оржицького району; Іваном Близнюком (УДАР) – про фінансування проектів розвитку територіальних громад; Іваном Панасенком (УДАР) – щодо ситуації з перевірками ПСП “Майбородівське” Кременчуцького району.
Представники громадськості звернулися до сесії з рядом питань.
Депутати внесли зміни та доповнення до Регламенту Полтавської обласної ради шостого скликання (відтепер після формування порядку денного сесійних засідань депутатам і представникам громадських об’єднань надається гарантований час для виголошення заяв і звернень із суспільно значимих питань); зміни до показників обласного бюджету на 2015 рік; до регіональної Програми “Територіальна оборона” на 2015 рік; обласної Комплексної програми соціального захисту осіб з особливими потребами, ветеранів війни, учасників антитерористичної операції; Комплексної програми сприяння розвитку громадянського суспільства та інформаційної сфери в Полтавській області на 2013–2015 роки. Були також внесені зміни до Переліку природоохоронних заходів для фінансування за рахунок залишку коштів фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області в 2015 році, зокрема виділені кошти для ліквідації аварійної ситуації на каналізаційній станції в Миргороді та придбання спецтехніки і контейнерів для відходів у Козельщину.
Найбільшу напругу в залі викликало питання про схвалення перспективного плану формування територій громад Полтавської області. Представила його депутат обласної ради, директор Офісу реформ Ірина Балибіна (“Європейський вибір”). Інформація доповідачки про те, що в області планується замість 524 місцевих рад сформувати 76 територіальних громад, викликала збурення в залі. На сесію приїхали багато селищних і сільських голів, які зазначали, що пропоноване укрупнення не є добровільним, при розробці плану не цікавилися їхньою думкою, пропозиції не враховувались.
Запитання ставили депутати Юрій Кривошеєв (“Батьківщина”), Іван Панасенко, Лев Жиденко (“Європейський вибір”), Віктор Бережний (“Батьківщина”), Олександр Масенко та інші.
В обговоренні після перерви виступили: Іван Близнюк (зазначив, зокрема, що пропозиції Пирятинського району не враховані, визначальним має бути принцип добровільності, потрібно дослухатись до селищних і сільських рад, а якщо реформу проводити без згоди громад, користі не буде); Микола Хоменко (“Промисловці Полтавщини”) (підтримав об’єднання громад, звернувся до присутніх із закликом слухати й чути одне одного); Валерій Головко (зазначив, що готовий підписатися під всіма пропозиціями до плану, які будуть вноситись з території області, щоб конструктивно підійти до розгляду цього надзвичайно важливого питання); Ігор Чобітько (“Промисловці Полтавщини”) (висловив думку, що запропонована програма зобов’язує рухатися вперед); Лев Жиденко (повідомив, що підтримає програму за умови створення в Зіньківському районі Опішнянської громади); Степан Бульба (висловив побоювання, що результатом ліквідації сільрад стануть відсторонення жителів від прийняття рішень і деградація села); Олександр Масенко (наголосив, що в основу реформування має бути покладений принцип справді добровільності, а не примусу); Віктор Скочко (наголосив, що це революційний закон, він змінить державу); Віктор Бережний (зауважив, що схвалення запропонованого перспективного плану треба відтермінувати і направити в громади для детальнішого обговорення); Володимир Беседа (“Рідне місто, Рідний край”) (наполягав, що приймати рішення з цього питання зарано, воно непідготовлене); Іван Панасенко (зокрема зазначив: “…Я за такий перспективний, точніше, неперспективний, план не проголосую”); Володимир Оніщенко (“Єдність”) (висловив пропозицію: “Треба сформувати план, а потім обговорювати і доповнювати”); Дмитро Хрістов (“Європейський вибір”) (підтримав пропонований план, бо він дає змогу працювати тим, хто готовий до цього); Олександр Удовіченко (“Рідне місто, Рідний край”) (вніс пропозицію: зняти питання з розгляду і доопрацювати); Анатолій Шкарбан (“Європейський вибір”) (повідомив, що голосуватиме за цей план, є громади, і в Кобеляцькому районі теж, які вважають, що об’єднуватися треба); Олександр Коваленко (АПУ) (наголосив, що пропонована програма “сира” і недопрацьована, але молодь переважно за цю реформу, треба її підтримати); Олександр Іваніна (“Єдність”) (закликав підтримати ініціативу Президента щодо означених реформ); Михайло Стеценко (зокрема наголосив: “Кому потрібне це реформування, коли в країні йде війна, це зробили, щоб відволікти нашу увагу”).
Виступили також голова Семенівської районної ради Ольга Мохун, Новогалещинський селищний голова Козельщинського району Григорій Гаврилець, голова Кременчуцької районної ради Володимир Сіора, Пирятинський міський голова Олексій Рябоконь, Яреськівський сільський голова Шишацького району Валентина Паливода, Чутівський сільський голова Оржицького району Мирослав Боговик та інші.
Під час оголошеної перерви зібралася президія обласної ради. Петро Ворона оголосив пропозиції президії – проголосувати і взяти проект рішення “Про схвалення перспективного плану формування територій громад Полтавської області” за основу та направити його у місцеві громади для ознайомлення, обговорення і внесення пропозицій; сесію не закривати, дату проведення другого пленарного засідання доручити визначити облдержадміністрації та президії обласної ради. Ці пропозиції були підтримані.
Депутати прийняли ряд звернень до центральної влади, що стосуються забезпечення інвалідів засобами реабілітації; створення сприятливих умов для діяльності підприємств нафтогазового комплексу; підтримки законопроекту про реструктуризацію зобов’язань за кредитами в іноземній валюті; підвищення тарифів на комунальні послуги, що призвело до загострення суспільно-політичної ситуації.
У традиційному інтерв’ю для ЗМІ по закінченні пленарного засідання керівники області проаналізували його підсумки. Так, Валерій Головко прокоментував дискусію навколо перспективного плану формування територій:
– Сьогодні приймається історичне рішення для Полтавщини, для всієї країни. Ми входимо в новий адміністративний устрій України. Відбуваються реформи. Задоволений сьогоднішнім рішенням, є певні проблеми, які врахуємо і виправимо, і наступного разу приймемо рішення.
Петро Ворона роз’яснив суть питання, що викликало найбільшу напругу в залі:
– Початок адміністративно-територіальної реформи, необхідність якої назріла ще 25–30 років тому, – це унікальний крок уперед. Сьогодні цей перспективний план зрушує з місця процес реформи місцевого самоврядування, в основі якого – повернення виконавчих комітетів, повноважень, фінансова самодостатність, повернення всіх податків до територіальних громад, які сплачувалися на теренах районів, ліквідація районних адміністрацій. Якби ми відмовилися від цього кроку, це означало б, що ми не підтримуємо реформу місцевого самоврядування. Суть реформи не в тому, чи збережеться влада у селі, де проживає триста людей, чи ні, а в тому, чи отримають люди належні послуги, чи буде там відремонтована дорога, чи працюватимуть належним чином дитсадок, школа тощо. Великим кроком уперед є те, що ми цей перспективний план відправили на доопрацювання. Коли районні громади обговорять його, внесуть свої пропозиції, ми повинні їх обов’язково врахувати. Ми приймемо те, що запропонують люди, і перед Кабміном відстоюватимемо такі позиції.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]