- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Полтававодоканал” протестує…

Кілька десятків працівників обласного комунального підприємства “Полтававодоканал” зібралися 26 травня під стінами адмінбудівлі по вулиці Жовтневій, 45, обласного центру, де організували пікет. Вони розгорнули плакати та підігнали аварійно-ремонтні автомобілі. Вимоги колективу до обласної влади озвучила голова первинної профспілкової організації підприємства Таїсія Горобець. “До нас дійшли чутки, що влада планує змінити керівника підприємства. І вже навіть є рішення про призначення на цю посаду. Це – мешканець іншої області й працівник зовсім іншої сфери діяльності… Але причин цьому ми не знаємо. Жодних зауважень до роботи нинішнього керівника “Полтававодоканалу” Олега Кретовича у колективу немає. Ми стабільно працюємо. Тим паче, що контракт із нинішнім керівником комунального підприємства закінчується лише через рік. А умови контракту він виконує”.
На захист свого керівника стали й інші спеціалісти, які розповідали, що Олег Кретович на підприємстві працює уже 20 років, починав із слюсаря, пройшов усі службові щаблі і є висококласним фахівцем у своїй галузі.
Ці та інші аргументи вислухали голова обласної ради Петро Ворона, директор департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Олександр Тонков. Вони назвали чутки щодо звільнення керівника КП “Полтававодоканал” безпідставними.
“Я не бачив ні рішення про призначення нового керівника комунального підприємства, ні заяви від Олега Кретовича про звільнення, як, до речі, і самого Олега Кретовича, який, вважаю, мав би озвучити цю проблему мені як голові обласної ради особисто”, – зазначив Петро Ворона. Він також наголосив, що підстав саме сьогодні звільняти керівника “Полтававодоканалу” немає. За словами Петра Ворони, незабаром буде проведено незалежну аудиторську перевірку двох обласних комунальних підприємств –  “Полтававодоканал” та “Полтаватеплоенерго”. Для оплати роботи аудиторів на найближчій сесії обласної ради планується виділити 500 тисяч гривень. Лише після висновків незалежних експертів можна буде приймати рішення про відповідність керівників займаним посадам. Новий керівник будь-якого комунального підприємства області надалі призначатиметься винятково за результатами відкритого конкурсу, підкреслив Петро Ворона.
* * *
Проблеми КП “Полтававодоканал” розглядалися і на черговому засіданні Громадської ради при облдержадміністрації. Як пояснив член громадської ради Костянтин Волков, першопричиною катастрофічної фінансової ситуації на підприємстві є величезний борг держави, яка своєчасно не відшкодувала різницю між реальними та обгрунтованими тарифами. Тим часом постачальник енергії вимагає грошей. Область може втратити підприємство, яке багато років поспіль було одним із кращих в Україні.
Звернення трудового колективу КП “Полтававодоканал” про захист від рейдерського, як вважає колектив, захоплення Громадська рада підтримала й у свою чергу звертатиметься за допомогою до всіх державних та самоврядних органів, які мають стосунок до проблеми.
Також у числі інших питань було заслухано інформацію про реформу місцевого самоврядування. На численні гострі запитання щодо перспективного плану спроможних територіальних громад, їх зон відповідальності та джерел надходжень відповідав виконувач обов’язків директора департаменту економічного розвитку ОДА Дмитро Орлов. Керівник Офісу реформ Ірина Балибіна продемонструвала зміну територіального устрою на прикладі Зіньківського району.
Про стан боротьби з корупцією за участю громадськості інформували Олег Підгорний, Ганна Киященко. На зібранні розглянуто ряд інших актуальних питань.

Олена ІГНАТЕНКО
Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]