- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Стратегія збереження довкілля

За участЮ закордонних та вітчизняних експертів проекту німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ “Реформа управління на Сході України” у субрегіоні області, до якого входять Полтавський, Новосанжарський, Карлівський, Чутівський та Машівський райони, розробляється стратегія поводження з твердими побутовими відходами. Нещодавно фахівці проекту зустрілися із представниками виконавчої влади області й п’ятьох вказаних районів для обговорення принципів майбутньої стратегії та роботи щодо її створення.
Виконуючий обов’язки директора департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Дмитро Орлов поінформував, що в області неодноразово порушували тему комплексного поводження з твердими побутовими відходами, пропонували різні рішення, але відповідна робота в межах субрегіону не починалася.
Експерти GIZ наголосили на відсутності комплексного підходу вирішення питання. Завдання їхнього проекту – допомогти представникам влади та місцевого самоврядування розробити стратегію, що дозволила б вирішити проблему поводження з твердими побутовими відходами не сегментарно (окремо сортування, утилізація), а в комплексі. На основі одержаних даних від п’яти районів створять реальний план дій у цій сфері. Крім того, зазначалося, що від відкритості до співпраці субрегіонів залежатиме якість роботи, тому експерти просять представників районів надавати максимально об’єктивну інформацію.
Перший варіант стратегії мають представити у вересні поточного року. В жовтні планують тематичний “круглий стіл” у Полтаві.
– У попередній обласній програмі ми визначили напрями, за якими потрібно працювати. Реалізація програми пригальмувалася з ряду об’єктивних причин. Нині залишається чимало проблемних питань, у деяких райцентрах не працює Закон України “Про поводження з твердими побутовими відходами”, тобто сміття ніхто не вивозить. Маємо вирішувати проблему. Досвід експертної групи проекту GIZ, що ґрунтується на напрацюваннях європейських країн, вельми важливий для області й України в цілому. Наша співпраця за програмою триває із січня поточного року. Однією з причин вибору саме цих п’ятьох регіонів Полтавщини є переповненість полтавського сміттєзвалища. Є багато звернень мешканців, що живуть поряд із ним. 20 років проблема цього сміттєзвалища не виконується, тому треба серйозно братися й завершувати справу.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]