- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Імпульси для співробітництва

На Полтавщині з робочою поїздкою перебував Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні пан Марюс Януконіс.
У ході зустрічі в облдержадміністрації обговорювалися питання налагодження та розвитку двостороннього співробітництва між нашими країнами в різних галузях, зокрема у сфері економіки, охорони здоров’я, освіти.
– Ми поспілкувалися з литовськими колегами стосовно адміністративно-територіальної реформи, цікавилися тим, як вона відбувалася у Литві. Йшлося й про подальшу співпрацю та можливості виходу продукції полтавських підприємств на європейські ринки, – зазначив перший заступник голови ОДА Андрій Пісоцький.
Він повідомив, що зовнішньоторговельний оборот товарів Полтавщини з Литвою за підсумками минулого року становив 23,3 мільйона доларів. За цей період у порівнянні з показниками минулого року обсяг імпорту литовських товарів до області збільшився на 9 відсотків, водночас на 68 відсотків зменшено обсяги експорту продукції з області.
– Сьогодні ми обговорили можливості впровадження низки конкретних проектів та ініціатив щодо співпраці в різноманітних галузях, розглянули деякі бізнес-проекти, окреслили напрямки допомоги Литви Полтавському регіону в інтеграції до ЄС, – констатував Марюс Януконіс.
Він також наголосив, що Литва має намір створити на Полтавщині психологічно-реабілітаційний центр для підтримки учасників АТО. Планується, що такий центр почне роботу в обласному центрі уже до кінця цього року.
* * *
Відбулася робоча зустріч першого заступника голови обласної державної адміністрації Андрія Пісоцького та Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Узбекистан Алішера Абдулаєва. Як поінформував Андрій Пісоцький, наших узбецьких партнерів цікавить співпраця в галузі високотехнологічного обладнання, зокрема з Кременчуцьким автомобільним заводом, який уже бере участь у інвестиційних проектах в Узбекистані. Також у планах – співпраця із кременчуцькою науково-виробничою фірмою “Техновагонмаш”. Бізнес-зв’язки будуть зміцнюватися під час спільних форумів, виставок, інших заходів.
Алішер Абдулаєв поділився враженнями від відвідин Української медичної стоматологічної академії, де навчається чимало сутдентів з Узбекистану. Він високо оцінив рівень навчальної бази. Стосовно економічної співпраці, то зазначив, що наявний товарообіг не повністю відповідає нашому потенціалу й потребує додаткового імпульсу. Пообіцяв традиційну участь посольства Узбекистану в роботі Сорочинського ярмарку. Восени заплановано провести також бізнес-форум узбецьких та полтавських підприємців, ряд культурно-гуманітарних заходів.

Людмила ДАЦЕНКО
Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]