- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Не забудемо ніколи і ніде цей вкарбований у нашу долю день

Полтавщина разом з усією Україною схилила голову перед пам’яттю мільйонів захисників, які 70 років тому визволили світ від нацизму. Ці дні – особливі для кожного з нас. Вони позначені гіркотою незліченних втрат. Війна із фашистською ордою не обійшла жодну українську родину. Мабуть, кожна полтавська сім’я має і зберігає пам’ять про своїх дідів-прадідів, які дивляться на нас із старих фронтових фотографій, промовляють із солдатських листів. Саме з цієї сімейної маленької пам’яті складається наша велика справжня історія…
Обласне театралізоване культурно-мистецьке дійство “Обереги пам’яті” відбулося на території Меморіального комплексу воїнам Південно-Західного фронту в урочищі Шумейкове Лохвицького району. На цьому місці у вересні 1941 року полягли понад 800 бійців і командирів на чолі з командуючим фронтом, Героєм Радянського Союзу, генерал-полковником Михайлом Кирпоносом.
Вшанувати величний подвиг захисників Вітчизни прибули ветерани й учасники війни, вдови загиблих воїнів, діти війни, керівники області, представники депутатського корпусу Полтавщини, духовенства, громадськості, військові, делегації з районів області. Діяли фотовиставки “Україна – мій рідний край” робіт фотокореспондента Лохвицької районної газети “Зоря” Бориса Левченка та “Війна очима дітей” школярів району.
Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих. До Вічного вогню і підніжжя скульптурної композиції лягли вінки, гірлянди, букети. Архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір відслужив панахиду за загиблими бійцями.
“Зусиллями майже всього світу вдалося побороти нацизм. Ми вшановуємо сьогодні усіх людей, які ціною подвигу перемогли зло, перемогли самі себе та свої слабкості, вони зупинили зло ціною власного здоров’я і власного життя. Нехай Бог благословить наших ветеранів. Нехай Бог упокоїть всіх людей, які загинули під час тієї страшної трагедії”, – наголосив владика Федір.
Молодь Лохвицького краю показала літературно-музичну композицію, юнаки і дівчата читали фронтові листи своїх земляків, спогади жителів району – свідків тих страшних подій. Ведучі дійства прочитали телефонограму від внуків і правнуків генерала Михайла Кирпоноса з привітанням із 70-ю річницею Великої Перемоги. У небо злетіли повітряні кульки кольорів українського прапора і білі голуби як символ миру і надії на краще майбутнє. Прозвучали Державний Гімн України, урочисті залпи.
У коментарі для журналістів голова обласної державної адміністрації Валерій Головко і голова обласної ради Петро Ворона наголосили: проводячи історичні паралелі між подіями
70-річної давнини і нинішніми трагічними подіями на Сході України, люди мають зрозуміти, що правда і сила – в єднанні, тому потрібно підтримувати одне одного, з повагою ставитись до навколишніх, у суспільстві має панувати високий дух патріотизму та єдності.
89-річний ветеран Іван Лисенко з Тимків Оржицького району поділився спогадами: “На фронт я пішов восени 1943 року. Закінчив полкову школу. Був під Ленінградом, Псковом, звільняли Литву, Латвію, Естонію. У серпні 1944 року мене було поранено, потрапив у госпіталь. Воював разом зі своїм добрим другом, який довгий час працював фотокореспондентом “Зорі Полтавщини”, Олександром Пасічником…”
Ветеранам поставили великі намети зі стільцями, а для артистів – криту сцену. Тому дощова погода не заважала. Для присутніх виступили пісенно-танцювальний ансамбль “Полтава”, солісти обласної філармонії, аматорські й дитячі колективи.
“За те, що ми живем на світі, спасибі вам, фронтовики!” – лунало зі сцени. А герої дня – ветерани, учасники війни – піднімали традиційну фронтову чарку за Перемогу і частувалися солдатською кашею. Перед палатками грав гармоніст у солдатській формі, ветерани підспівували знайомі пісні воєнної пори і навіть танцювали, вкотре демонструючи нащадкам, що душею вони не старіють.
***
Тисячі полтавців та гостей обласного центру зібралися зранку 9 Травня біля меморіалу Солдатської слави, щоб віддати шану захисникам нашої землі й привітати ветеранів із Днем Перемоги. Молодь у формі червоноармійців вітала ветеранів літературно-музичною композицією.
…Ті, хто не повернувся з війни, наші рідні, дивляться на нас зі старих фотографій. Про них нагадують трикутники листів з фронту і сумні похоронки, які зберігають донині діти, онуки і правнуки бійців. Багато полтавців прийшли до меморіалу з портретами своїх родичів, які не повернулися з війни. 70 років тому відгриміли її останні постріли в Європі. З кожним роком серед нас все менше учасників і очевидців тих подій. Але пам’ять у серцях живих – вічна.
До учасників мітингу звернулися голова обласної державної адміністрації Валерій Головко, голова обласної ради Петро Ворона, міський голова Полтави  Олександр Мамай, голова ради міської організації ветеранів Леонід Солодовник, керівник громадського об’єднання “Братерство учасників АТО Полтавщини” Віталій Турпітько, голова студентської ради Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка Юлія Дмитренко.
Ціна Великої Перемоги – це мільйони загиблих, покалічених, зламані людські долі, зруйновані міста, спалені села. Ми дякуємо ветеранам за Перемогу, пам’ятаючи ціну, яку було заплачено за мир, за можливість жити наступним поколінням. Схиляємо голови перед світлою пам’яттю полеглих. Віддаємо шану дітям війни, які винесли на своїх плечах тягар повоєнних років і підняли країну з руїн. На фронтах загинули мільйони українців, 260 тисяч полтавців не повернулися до своїх домівок. Завдяки фронтовикам світ очистився від фашизму, була відстояна незалежність нашої Батьківщини, відзначалося на заході.
Керівники області та міста, депутати рад різних рівнів, духовенство, представники трудових колективів, вищих навчальних закладів, громадських організацій, політичних партій, численні полтавці й гості міста поклали квіти, гірлянди і вінки до підніжжя меморіалу. Муніципальний духовий оркестр “Полтава” виконав Державний Гімн України, пролунали залпи військового салюту. Діти випустили в небо синьо-жовті кульки, які підняли у травневу височінь трикутнички листів, написаних школярами на згадку про своїх прадідів-фронтовиків. Майоріли прапори України, Полтавщини і Полтави, копія Прапора Перемоги.
***
Напередодні відзначення 70-ї річниці Перемоги відбулися урочистості в Горбанівському пансіонаті ветеранів війни та праці. В актовій залі зібралися люди, які ще юними рятували Україну від нацистського поневолення, відбудовували зруйновані міста і села.
До Свята Перемоги для ветеранів була підготовлена урочиста програма, їм вручили подарунки. Для облаштування кімнат, в яких проживають ветерани війни, пансіонату подаровано кілька холодильників та телевізорів. Раніше рішенням сесії обласної ради для поліпшення умов проживання та медичного обслуговування підопічних Горбанівського пансіонату додатково виділено 375 тисяч гривень, повідомила директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко.
***
У Полтаві пройшла фотовиставка “Полтава. Війна та відбудова”, яку організували студенти ПНТУ імені Ю.Кондратюка та випускники колишнього Полтавського зенітно-ракетного училища імені М.Ватутіна.
– Тут зібрані світлини різних куточків обласного центру: як вони виглядали до, під час та після війни, – розповів один з організаторів виставки, архітектор Артур Ароян. – Більшість фото належать Валерію Павленку, архітектору, який 30 років працював в управлінні архітектури облдержадміністрації та викладав на архітектурному факультеті техуніверситету. Ми тоді ще були студентами і зацікавилися цією темою.
За словами Артура Арояна, колекція історичних фото, які зібрав Валерій Павлено, унікальна. Він планував випустити альбом зі світлинами, але наприкінці минулого року пішов із життя. Його вихованці продовжуватимуть втілювати цю ідею в життя.
Ще одна експозиція раритетних світлин відкрилася у Полтавському Свято-Успенському кафедральному соборі УПЦ КП. На виставці “Життя Полтави під час окупації” представлені світлини із двох приватних колекцій, більшість яких широкій публіці експонується вперше. Одна з колекцій – аматорські фотографії німецького залізничного інженера Херберта Келлера, який працював у окупованій Полтаві. Другу колекцію придбали в архіві документів Фонду Прусської культурної спадщини в Берліні. Там величезна кількість фото, серед яких нещодавно було знайдено 60 фотографій, зроблених у Полтаві офіцерами і фотокорами німецьких видань, розповів військовий історик, який допомагав у організації виставки, Олег Безверхній.
***
Вінцем урочистих заходів у обласному центрі з нагоди 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі став урочистий вечір “Гортає пам’ять сторінки” на Театральній площі в обласному центрі.
Найщемнішими і найчутливішими епізодами заходу стали фрагменти, у яких актори читали справжні листи солдатів із фронту до матерів, коханих дружин та звісточки від рідних до мужніх захисників Вітчизни. Зворушливі вокальні й танцювальні номери, душевна музика – усе це зробило вечір особливим і пам’ятним для кожного.
Завершальним акордом цьогорічного урочисто-святкового заходу стала 3D-проекція “Війна не має забуття”. На фасаді обласного музично-драматичного театру розгорнулися епізоди війни. В основу відеопроекції було покладено фрагменти початку війни. Гул літаків та постріли надовго замінили солдатам голоси рідних людей. І тільки віра в Бога залишалася незмінним орієнтиром, що давав сили йти до Перемоги…
***
10 травня Полтавою уже традиційно крокували духові оркестри. 34-й рік колективи із усієї області приїжджають, щоб взяти участь у марш-параді духових оркестрів “Сурми Перемоги”. Цього разу до обласного центру приїхало 17 оркестрів із Кременчука, Чорнух, Лубен, Зінькова, Семенівки, Котельви, інших населених пунктів.
Уздовж вулиці Жовтневої зібралися сотні полтавців та гостей міста, які активно підтримували музичні колективи. А кожний із учасників марш-параду в свою чергу демонстрував оригінальний музичний репертуар.
Чи не найбільше овацій у публіки викликав виступ єдиного в області дівочого духового оркестру “Роксолана” Кременчуцького педагогічного училища імені А. С. Макаренка. За 15 років його існування колектив став багаторазовим лауреатом всеукраїнських та зарубіжних конкурсів, а останні п’ять років поспіль його радо зустрічають на фестивалі у Сицилії (Італія), розповів керівник оркестру Віктор Квітка.
Не менш видовищним був виступ духового оркестру Зарізького сільського будинку культури Оржицького району. А барабанщинці, які супроводжували оркестр Лубенської дитячої музичної школи, претендували на звання улюблениць публіки. Марш-парад завершився концертом на Театральній площі й нагородженням найкращих оркестрів. Гран-прі виборов кременчуцький колектив “Роксолана”.
***
Маки пам’яті замість георгіївських стрічок стали символом відзначення Дня пам’яті та примирення й Дня Перемоги у Кременчуці. Зокрема мешканці міста отримали їх у подарунок від маленьких читачів поблизу приміщення Центральної міської бібліотеки. Акція тривала майже дві години. У цей же час призери літературного конкурсу “Пам’ять мого роду”, ініційованого дитячою бібліотекою імені І.Ф. Торубари, тримали у руках портрети своїх дідів-фронтовиків. Маки для кременчужан приготували і волонтери міського Майдану. Дівчата, котрі щодня плетуть сітки для військових на фронт, у переддень урочистих заходів виготовили близько сотні червоних квітів із тканини. Їх волонтери роздали мешканцям міста під час проведення мітингу та покладання квітів біля меморіалу “Вічно живим”.
У цілому ж упродовж двох днів у місті відбулося чимало різноманітних масових заходів, приурочених до Дня пам’яті та примирення й 70-ї річниці Перемоги. Серед присутніх на цих заходах були й бійці Української армії, котрі щойно повернулися із нинішньої війни, яка триває на Донбасі. Відразу ж після урочистого мітингу та покладання квітів біля меморіалу “Вічно живим” вони разом із ветеранами у складі колони Автомайдану рушили на кладовища, щоб вклонитися світлій пам’яті полеглих побратимів. Представники різних поколінь, згадуючи усі страхіття Другої світової війни й АТО, не стримували почуттів, були єдиними, засуджуючи паліїв війни. Усе це і є свідченням того, що історія військових дій відходить на другий план, поступаючись історії конкретних людей, котрі не шкодували й не шкодують життя заради миру й спокою на рідній землі. Тож пам’ятаємо й перемагаємо!
***
Лубенські школярі вшанували пам’ять десятків мільйонів жертв Другої світової війни в рамках проведення Всеукраїнської акції “Голуб Пам’яті та Миру”. Символом акції став білий голуб як прагнення всіх українців до миру. В контексті заходу птах також символізував душі тих героїв, які полягли за свободу, мир в Україні та світі.
У цей день в холі кінотеатру “Київська Русь” школярі писали на паперових голубах імена своїх родичів, близьких та знайомих, які брали участь у визволенні України від фашизму. Зібраних паперових голубів передали до Києва для виготовлення символічної інсталяції – Голуба Пам’яті та Миру, якого склали з 25 тисяч маленьких паперових голубів. На завершення акції у небо злетіли справжні білі голуби, а разом з ними – жовті та блакитні кульки.
День Перемоги у Лубнах розпочався святковою ходою учасників війни, ветеранів та жителів міста під звуки духового оркестру. Попереду колони рухалася ретротехніка з ветеранами-фронтовиками. Відбувся загальноміський мітинг, а опісля ветеранів пригощали солдатською кашею. Всі бажаючі мали змогу відвідати імпровізований військово-польовий табір часів війни, який організували студенти тамтешнього медичного училища.
***
9 Травня у парку Слави Миргорода, де палахкотить Вічний вогонь пам’яті, відбувся багатолюдний мітинг. Його учасники вклонилися пам’яті полеглих на фронтах Великої Вітчизняної, у боях на Донбасі миргородців.
Спогадами про пекельні бої поділилися колишні фронтовики Василь Котик, Костянтин Сахаров, Петро Ярмоленко, Марина Чех. Вони з тих солдатів Перемоги, про яких Юрій Рибчинський сказав: “Де була б ти сьогодні, Європо? Де була б ти, якби не вони?..”
Дарма, що зранку сіяв дрібний дощ, та коли у піднебесся злетіли і попливли над принишклим містом мелодія і слова пісні-реквієму “Степом, степом…” у виконанні ансамблю “Слов’яни”, то навіть надокучливі хмари розступилися, щоб сонце вклонилося пам’яті полеглим на полях України солдатів.
***
У ХоролІ з нагоди Дня пам’яті та примирення пройшов легкоатлетичний пробіг за маршрутом “Хорол – Староаврамівка – Новоаврамівка – Вишняки – Хорол” і завершився біля меморіального комплексу “Хорольська яма”. Тут відбувся скорботний захід із вшанування пам’яті замордованих нацистами військовополонених. До підніжжя меморіального комплексу хорольські школярі поставили лампадки пам’яті. Під час хвилини мовчання присутні схилили голови перед героїчним подвигом українського народу, вшановували пам’ять усіх жертв війни, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у ті роки.
Із нагоди Дня Перемоги відбулася традиційна хода пам’яті. Біля меморіального комплексу “Вічний вогонь” учасників урочистої ходи зустрічали ветерани, громадськість райцентру, діти із жовтими та блакитними кульками й букетами квітів. Палахкотить вогонь – він не дозволить стерти з людської пам’яті сторінки великого подвигу наших батьків і дідів.
***
Урочисті заходи, присвячені
70-річчю Перемоги над нацизмом у Європі, відбулися у всіх містах і районах області. Безпеку краян, які взяли участь в урочистих масових заходах, забезпечували майже 1000 працівників міліції, а також представники громадських об’єднань та формувань. Водночас близько 200 співробітників УДАІ області контролювали ситуацію на автомобільних дорогах та вулицях населених пунктів. Святкові та вихідні дні  минули без надзвичайних подій і провокацій, повідомили у ВЗГ УМВС України в Полтавській області.
Водночас особовий склад підрозділів ДСНС області працював у посиленому цілодобовому режимі. Під час урочистих заходів 8 та 9 травня не було допущено виникнення надзвичайних ситуацій, повідомляє прес-служба ГУ ДСНС України в Полтавській області.

Репортаж підготували Оксана БІЛЕНЬКА, Олена ІГНАТЕНКО, Леонард НІКОЛАЄНКО, Ганна ЯЛОВЕГІНА, Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото), Анна ЧАПАЛА (фото) / “Зоря Полтавщини”; Юрій ЛИСЕНКО, Антон ПИСАРЧУК, Борис ЛЕВЧЕНКО (фото), Сергій МІСЮРЕНКО (фото) / журналісти.

DSC_7601 [1]DSC_7336IMG_3420 [1]DSCF0776 [2]DSC_002912 [3]DSC_00201 (13) [4]

Print Friendly, PDF & Email [5]