- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“І без імен вони для нас герої…”

Невідомим солдатам, які захищали рідну землю від фашистської орди, присвятив своє полотно полтавський митець, заслужений художник України Микола Підгорний. Виставка однієї картини відбулася у Полтавському художньому салоні.
– Це не просто мистецька акція, це – присвята усім ветеранам. Мій батько, як і більшість його ровесників, брав участь у тій кривавій війні, він визволяв Україну від фашистських загарбників, нагороджений орденом, – розповів Микола Підгорний.
Художник працював над картиною майже півроку, розпочав ще у січні: “Коли її писав, мене не покидала думка про тих, хто захищав Батьківщину 70 років тому, і про тих, хто бореться за її незалежність нині”.
На полотні – семеро солдатів, стомлених боями і безкінечними фронтовими дорогами, але сповнених віри в перемогу. “Це ті, хто в перші дні фашистської навали зіткнувся зі страшною і безжальною машиною війни. Скоріше за все, їх вже немає, тож перед картиною запалив свічу пам’яті” – розповів митець. Микола Підгорний у 70-ті роки минулого століття теж писав про солдатів. Цій темі присвятив “Триптих про війну у В’єтнамі”.
У день представлення картини у Художньому салоні було велелюдно. Друзі, знайомі й шанувальники творчості митця прийшли вклонитися пам’яті відомих і невідомих воїнів, життя яких забрала кривава війна.
– Ці прості солдати, вірні захисники Вітчизни, що зображені на полотні, вкотре нагадують про страшну трагедію, яку довелося пережити українському народові й усьому людству. Під час Другої світової наша країна зазнала найбільше втрат, – наголосив кандидат історичних наук Віктор Ревегук. – На фронтах загинуло близько восьми мільйонів українців. Нині відстоюємо своє право жити в своїй незалежній державі. Нас єднає віра. А там, де віра, там – перемога!

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]