- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Йому було лише дев’ятнадцять…

Кременчужанинові Антону Кирилову було лише 19!.. Після закінчення школи пішов навчатися до ВПУ № 7. Здобувши робітничу професію, півроку працював на Крюківському вагонобудівному заводі. У березні 2014 року, як тільки розпочалася антитерористична операція на Донбасі, прийняв присягу військовослужбовця й підписав контракт, був направлений у 93-тю механізовану бригаду. Після закінчення війни мріяв стати офіцером. Не судилося. Уже в липні він потрапив на війну. Спочатку – на Луганщину, а після короткої відпустки – під Іловайськ. У складі екіпажу БМП 28 серпня прийняв бій із російськими найманцями, прикриваючи саперів. Тоді з поставленою задачею екіпаж повністю справився. А вже наступного дня на них чекав так званий “зелений коридор”, яким українські бійці мали вийти з оточення. Тоді Антона Кирилова бачили востаннє.
Непізнані останки загиблих бійців, які вдалося забрати з поля бою, поховали як невідомих у Дніпропетровську на алеї Героїв. Мама Антона до останнього не вірила у смерть єдиного сина, якого виховувала без чоловіка. Вона довго шукала сина. До пошуків долучилися й волонтери. Експертиза ДНК підтвердила найстрашніше. Цинкову труну з останками Антона доправили до Кременчука. У числі 20 загиблих на війні мешканців міста він став наймолодшим героєм війни.
Люди полишали домашні справи й з українською символікою зустрічали траурну процесію на найбільш людних перехрестях і вулицях. Зважаючи на те, що Антон Кирилов народився й деякий час мешкав у селі Піщане Кременчуцького району, спочатку з ним прощалися там. Односельці ставали на коліна й зі сльозами на очах молили Бога про упокій душі полеглого Героя.
Церемонія прощання з Антоном Кириловим відбулася також у міському Палаці культури Кременчука. Провести його в останню дорогу прийшли представники влади, громадські активісти, мешканці міста, серед яких було багато молоді. Після відспівування в Свято-Миколаївському соборі захисника Вітчизни поховали на Свіштовському кладовищі в секторі героїв АТО. Ще одне життя обірвалося, ще одна душа відлетіла за вічну межу. Вічна пам’ять Героям!..

Антон ПИСАРЧУК
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]