- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Зробимо Україну чистою

Минулої суботи своєрідним вінцем весняної толоки стала Всеукраїнська соціально-екологічна акція “Зробимо Україну чистою-2015”. Жоден населений пункт Полтавщини не стояв осторонь генерального прибирання. Цього дня тисячі людей вийшли на вулиці міст, селищ, сіл, щоб “вмити” пробуджену після зимового сну землю. Підмітали, копали, садили, ремонтували, білили, фарбували, вигрібали…
***
Суботнього ранку 25 квітня поблизу Прирічного парку в мікрорайоні Левада, що в Полтаві, небайдужі мешканці обласного центру, працівники структурних підрозділів ОДА й обласної ради, міських освітніх закладів збираються на інструктаж перед початком прибирання. Оперативна нарада – і до роботи. Засмічені схили тихоплинної Ворскли після прибирання ніби усміхнулися з полегшенням…
Полтавка Валентина часто приходить із внучкою прогулятися Прирічним парком. Почасти їм доводиться натикатися на сміттєві пакети, пластикові тарілки, пляшки, які зостаються після відпочивальників.
– Добре, коли поприбирають, та якби ж більше не накидали. У нас люди такі, що після відпочинку знову лишають сміття. Дотримання чистоти – справа кожного, потрібно бути порядними…
Упродовж дня в різних районах Полтави пахло фарбою – люди оновлювали лавки біля під’їздів, висаджували на клумбах квіти, дітлахи поруч метушилися із віниками, поливали рослини. Глянеш – чепуриться місто. Шкода лишень, що уже ввечері біля бордюрів, на зупинках знову валялися недопалки, папірці, поліетиленові пакети… І вкотре переконуєшся: про охайність рідного села, селища чи міста має дбати кожен. Давно час викорінити безкультур’я та недбальство й піклуватися про чистоту своєї спільної домівки.
***
Всеукраїнський День довкілля став для багатьох кременчужан днем благоустрою прибудинкових територій та дворів. У різних мікрорайонах мешканці багатоповерхівок залюбки взялися до роботи – очистили двори від сміття, пофарбували лавочки, бордюри, побілили дерева, висадили квіти, дерева та кущі. У міськвиконкомі Кременчука зазначають, що останнім часом кременчужани досить часто проявляють ініціативу щодо проведення суботників із впорядкування довкілля.
***
У колективі ПрАТ “Миргородкурорт” уже стало доброю традицією заздалегідь готуватися до квітневого суботника, який співпадає з підготовкою до літнього курортного сезону. Так було і цього разу. Медики разом з обслуговуючим персоналом та активістами дружно працювали у прилеглому до території курорту ландшафтному заповіднику “Березовий гай”. У результаті вивезено та утилізовано більше тонни сміття, висаджено молоді берези, клени, липи, саджанці декоративних дерев і кущів.
За інформацією міського комбінату благоустрою та озеленення, у Миргороді на клумбах та алеях висаджено кілька тисяч молодих дерев та квітів. У парку “Дружба” в райцентрі та селі Трудолюб висаджені алеї Слави на честь 70-річчя Перемоги та нинішніх захисників України.
Громадського інтересу до суботника додав конкурс на краще оформлення фасадів установ, офісів, довколишніх територій закладів торгівлі, побутового обслуговування, місць відпочинку людей, який міська рада оголосила напередодні.
У Дібрівці вихованці дитячої кінноспортивної школи на сільському іподромі готували майданчики для виступів у день традиційних перегонів на рисаках 2 травня.
Учасниками суботника були багато жителів Донбасу, які знайшли тимчасовий притулок у Миргороді. Роботи вистачило усім. Ще й трохи залишилося.

Анна ВАСЕЦЬКА
Олена ІГНАТЕНКО
Леонард НІКОЛАЄНКО
“Зоря Полтавщини”
Антон ПИСАРЧУК
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]