- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Недитячі проблеми дитсадків Диканьки

Громада Диканьки не сприймає пропозицію влади про закриття на два місяці трьох дитсадків райцентру. Батьки та вихователі в паніці: перші турбуються, куди подіти дітей, а інші – що втратять роботу.
“Було на місяць, потім – на півтора, це вже на два місяці, на наступний рік взагалі закриєте садки на ціле літо…” – так емоційно батьки дітей, які відвідують дитячі заклади, спілкувалися із селищним головою. Більшість не в змозі залишати у будні малюків удома, бо дорослим треба на роботу. Тому вони сумно жартують: “Ми вам приводитимемо дітей в селищну раду, а самі йтимемо на роботу”.
Селищний голова Валерій Товстій розводить руками: грошей на утримання дитсадків не вистачає. До повного фінансування бракує 1 мільйон 430 тисяч гривень. Якщо ж призупинити роботу закладів, можна зекономити 410 тисяч гривень. Та, попри це, посадовець розуміє людей: “У мене також є і діти, і онуки. Але де мені шукати кошти? Підкажіть!”
І все ж обурені батьки налаштовані рішуче, адже вважають, що правда – на їхньому боці. “Є законодавство, яке повинно виконуватися, а влада його не виконує. Будемо брати начальників, їздити скрізь, на Київ, до Президента писати й добиватися того, щоб наші садки не закривали, щоб наші діти навчалися”, – висловлювалися люди під час зустрічі з селищним головою.
Завідуюча Диканським дошкільним навчальним закладом №1 “Ромашка” Емілія Герасименко вважає, що через таку економію дітей не можна виховувати і розвивати належним чином, адже, крім дитсадків, у селищі для дошкільнят більше нічого немає.
А ще батькам доводиться забезпечувати ці заклади всім необхідним за власні кошти. На кожну дитину, зауважили вони, є “прейскурант”: 40 кілограмів картоплі, 15 кілограмів капусти, по 6 кіло цибулі, буряка і моркви. Обов’язкова “спонсорська” допомога на нові вікна, 4–5 тисяч гривень на меблі, іграшки, покриття на підлогу.
У свою чергу начальник районного відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Павло Черкащенко повідомив, що остаточного рішення щодо закриття дитсадків улітку на два місяці поки що немає: “Є пропозиція – одночасно в селищі закривати всі дитсадки не треба. Це буде велика проблема. Графік призупинення повинен бути такий, що хоча б один дитсадок на цей період в селищі працював”.
Тож яка подальша доля дитсадків – нині невідомо. Чи закриє місцева влада на два місяці дошкільні заклади, чи все ж таки піде на компроміс із громадою?..

Тетяна ПІЦЕНКО
Журналіст ОДТРК “Лтава”

Print Friendly, PDF & Email [1]