- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Італійські канікули для дітей із Полтавщини

Голова обласної ради Петро Ворона, заступник голови облради Володимир Микійчук зустрілися з представниками громадської організації “La Bala delle Favole” (“Затока казок”) із італійського міста Сестрі Леванте. Керівник делегації Бруно Канепа, його дружина Валентина Моренгі та голова громадської організації “Затока казок” Лоренцо Тассано від імені двадцяти італійських родин запросили двадцять дітей із нашої області з 27 липня по 24 серпня відпочити на узбережжі Середземного моря в місті Сестрі Леванте.
– Два десятиліття ми співпрацюємо із полтавською організацією “Союз Чорнобиль України”. Згодом професійні стосунки переросли в дружні, – розповів Бруно Канепа. – За ці роки ми запросили в гості багато дітей із Полтавщини. Така ініціатива має на меті не лише піклування про підростаюче покоління, оздоровлення, а й можливість зустрічі двох культур. Усі діти проживатимуть в наших родинах. Кожен день проводитимуть у групі, організованій при літньому таборі, за хорошої погоди ходитимуть на море, відвідуватимуть екскурсії, гратимуть в ігри, а ввечері повертатимуться до родин, у яких мешкають, і спілкуватимуться з ними.
Відбором і формуванням відповідного переліку “мандрівників” займається обласна організація “Союз Чорнобиль України”. За словами її очільника Віктора Шкурпели, за 20 років італійсько-української співпраці з Полтавщини оздоровлено 535 дітей.
– До груп ми включали не лише дітей-чорнобильців, а й дітей-сиріт, батьки яких загинули в Афганістані, вихованців інтернатів, позбавлених батьківського піклування. Цьогоріч додамо у список дітей, чиї батьки загинули в зоні АТО, та переселенців із території бойових дій, – зазначив Віктор Шкурпела.
– Це велика допомога в оздоровленні підростаючого покоління, а також можливість для комунікації. Люди, які побували хоч раз у Європі, побачили тамтешній стиль життя, відкритість людей, їхню ментальність, змінюють і власні погляди. Представники делегації виступають послами миру від європейського товариства, вони допомагають українцям заліковувати чорнобильські рани. Для Полтавщини така співпраця виняткова, тому її потрібно зберегти та примножити. Було б добре, якби не тільки діти з нашого краю їздили до Італії, а тамтешня юнь приїздила до нас та дізнавалася, наскільки ми відкрита й прогресуюча держава, – наголосив Петро Ворона.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]