- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Олег КУЛІНІЧ: “До зняття мораторію на продаж землі треба підходити помірковано”

На минулому тижні однією з гучних тем для обговорення в українському суспільстві стала заява очільника Адміністрації Президента України Бориса Ложкіна щодо планів зняття мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення з наступного року. Ми попросили Олега КУЛІНІЧА, народного депутата України (147 виборчий округ), члена Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин прокоментувати це питання.

– Олеже Івановичу, чи потрібно відкривати ринок землі?
– Існуючий мораторій на відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення та зміну їх цільового призначення порушує права землевласників. Вирішувати, що робити із земельною ділянкою, – справа її власника, а не держави. Держава лише має встановити чіткі правила гри на ринку земель, а не забороняти купівлю-продаж земель.
У той же час необхідно враховувати, що швидке зняття мораторію пов’язане із такими суттєвими ризиками:
1. Буде стимулюватися відтік населення з сіл, де сьогодні й без того не вистачає робочих рук. Нині наявність у власності земельних ділянок та отримання орендної плати за них (особливо в натуральній та відробітковій формах) є одними із факторів, які «тримають» людей у сільській місцевості, дозволяють їм вести господарство. При продажу землі такий фактор перестане існувати, і значна кількість населення буде поступово переселятись до міст.
2. Можливий перехід значних масивів земель під контроль великих корпорацій, зокрема іноземних, і внаслідок цього – поступове витіснення малих та середніх сільськогосподарських товаровиробників і фермерів.
3. Поширення рейдерства, зокрема шляхом викупу земельних ділянок всередині земельних масивів з метою подальшого блокування використання всього масиву.
4. Знищення соціальної інфраструктури села. Слід враховувати, що існуючі орендарі сільськогосподарських земель здебільшого мають перед територіальними громадами певні соціальні зобов’язання. За договорами з органами місцевого самоврядування ними витрачаються кошти на утримання, ремонт шкіл, дитячих садків, клубів, інших об’єктів соціальної інфраструктури. Зміна власників землі поставить під питання подальше виділення коштів на ці потреби.
І вказаний перелік є далеко не вичерпним!
– Тобто мораторій треба знімати, але не зараз. Яким чином можна побороти ці перепони?
– Політики, які говорять про миттєве запровадження ринку сільськогосподарських земель, мають, у першу чергу, обговорювати не очікувану дату зняття мораторію, а ті законодавчі рішення, які дозволять уникнути вказаних ризиків чи принаймні суттєво їх знизити. Крім того, необхідно почути людей, їхні побоювання та очікування від зняття мораторію, потрібне широке суспільне обговорення проблеми. В іншому випадку говорити про позитивний результат зняття мораторію важко.
Але в процесі такого обговорення необхідно змінити звичні «за» чи «проти» зняття мораторію на конструктивну дискусію, яка дасть відповідь на питання про «умови зняття мораторію».
Мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення повинен бути знятий, але поступово та максимально помірковано, таким чином, щоб правила гри на ринку землі не нав’язувалися «згори» чиновниками, а пропонувалися «знизу» – власниками земельних ділянок.

Олексій КОРЖ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]