- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Чи отримає шанс на нове життя будівля Кадетського корпусу

У  Полтаві однією з видатних пам’яток  архітектури є будівля Петровського Кадетського корпусу, збудована у 1840 році як частина ансамблю Круглої площі. У наш час приміщення довгий час не використовується і занепадає. Нині є плани реставрувати історичну будівлю. Про це на брифінгу в ОКІА “Новини Полтавщини” розповіли представники проектної групи Сергій Опанасенко та Андрій Войтко. Вони зазначили, що будівля потребує комплексу реставраційних робіт. Є інвестор, готовий їх профінансувати, – народний депутат України Костянтин Жеваго. Експерти підкреслили важливість збереження пам’ятки архітектури й наголосили: будівельникам поставлено завдання провести реконструкцію фасаду приміщення, максимально відновивши первинний вигляд споруди. Створена робоча група, яка вивчає об’єкт і наявну технічну документацію.
– Полтавський Кадетський корпус перебуває в аварійному стані. Конструктивні елементи корпусу зносилися, що призвело до руйнування споруди. Продовжити її життя можуть реставраційні роботи. Нам дуже потрібна підтримка громадськості Полтави, – зазначив Сергій Опанасенко.
До складу робочої групи потрібно ввести представників  громади Полтави, обласної та міської влади. На цьому наголошували активісти кількох громадських організацій, які займаються проблемами Кадетського корпусу та історичної забудови міста. Експерти зауважили: така допомога буде слушною. Відповіді на запитання “Що розміститься в цій будові після реставрації?” у проектантів ще немає. Зазначалося, що буде підготовлено кілька проектів і винесено на громадські слухання. Поки що ж полтавці переймаються тим, щоб не було кулуарних домовленостей про подальше використання споруди без відома громади.

Ганна  ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]