- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Срібний п’єдестал “Кременчука”

Двадцять третій чемпіонат України з хокею, який стартував у лютому, завершився. Однак ім’я переможця в регулярній першості стало відоме ще задовго до фіналу. Упевнено обігравши досвідчених хокеїстів із столиці та Харкова, команда хокейного клубу “Кременчук” достроково здобула перемогу і отримала перевагу власного майданчика на всіх стадіях плей-оф.
Варто наголосити, що наявність у такому місті, як Кременчук, професійної хокейної команди – явище унікальне. З іншого боку – це приклад того, як ентузіазм і любов до цього виду спорту зробили, здавалося б, неможливе. Не секрет, що для розвитку хокею, як і будь-якого іншого виду спорту, необхідні значні капіталовкладення, сучасна льодова арена, на якій би спортсмени могли тренуватися не лише взимку. Усе це хокеїсти Кременчука отримали лише три роки тому з ініціативи великого шанувальника хокею Сергія Мазура. Він став спонсором будівництва і власником приватної льодової арени “Айсберг”. Під час її урочистого відкриття йому було вручено лист-подяку за вагомий внесок у розвиток спорту. А до того хокей у місті мало не зник, хоча й мав доволі цікаву історію.
Аматорський хокей у наддніпрянському місті існував ще за радянських часів на базі одного з дитячо-юнацьких клубів. Любов до ключки та ковзанів непосидючим хлопчакам прищеплював ентузіаст своєї справи Євген Литвин. На жаль, Євген Олександрович пішов із життя, а його колишні вихованці колись славетної хокейної школи “Юний КрАЗівець” захоплюються хокеєм і дотепер. Команда аматорів має чимало кубків та нагород за участь в українських чемпіонатах різного рівня.
Однак, як розповів один із них, нині директор ХК “Кременчук” Михайло Кириленко, тривалий період хокеїсти змушені були спочатку тренуватися на дворових катках, а потім – аж у Дніпропетровську, шукаючи спонсорів удома. Деякий час команда виступала під брендом “Кременчуцькі колеса”, таким чином віддячуючи колісному заводу за вагому фінансову підтримку. А п’ять років тому аматори провели перший у Кременчуці турнір на Кубок міста на приватному льодовому полі. Тоді у хокейного клубу жевріли надії на будівництво льодової арени біля гіпермаркету “Амстор”, але обіцянки бізнесменів залишилися тільки на папері.
– Втративши усі сподівання, Сергій Мазур узявся за справу й невдовзі у місті з’явився льодовий палац спорту, – наголошує Михайло Кириленко. – Поле збудоване за канадськими стандартами – 26х58 метрів. Воно трішки менше від столичного, але це – міжнародний стандарт. Глядацька трибуна вміщає 300– 500 глядачів, і трибуни під час матчів завжди переповнені.
На базі “Айсберга” створено не лише професійний хокейний клуб, а й школу хокейної майстерності для дітей різного віку і навіть відділення фігурного катання для дівчаток. Звісно, що усі секції функціонують на комерційній основі, адже ніякої бюджетної підтримки не мають. Водночас батьківська плата у порівнянні зі столичною є досить помірною – 300 гривень за місяць.
Нині ХК “Кременчук” під керівництвом головного тренера Дмитра Підгурського є основним постачальником гравців у юніорську збірну України (U-18), особливо після їхньої участі у вищій лізі чемпіонату Білорусі. Двоє захисників ХК “Кременчук” виступають за океаном, захищаючи кольори клубу “Колорадо Еволюшн”, а Сергій Кузьмик уже встиг дебютувати за національну збірну України.
Саме молодість команди Кременчука розподілила думки експертів перед початком фінальної серії чемпіонату. Дійсно, так сталося, що до фіналу потрапили дві досить різнопланові команди, а тому й склалося протистояння молодості та досвіду. Середній вік підопічних Дмитра Підгурського – близько двадцяти років, що приблизно на шість років менше, ніж середній вік київського “АТЕКу”. Утім кременчужани вже неодноразово доводили в цьому сезоні, що можуть обігравати більш досвідчені команди. Тож уже в першому поєдинку фіналу вони не залишили жодного шансу столичному клубу “АТЕК” і вийшли вперед у битві за звання чемпіона з рахунком 2:4. Однак другу фінальну зустріч ХК “Кременчук” програв. Не змогла команда перемогти столичних суперників і в третій фінальній грі. Київський “АТЕК” обіграв у овертаймі “Кременчук” і став переможцем турніру. Утім “срібло” для ХК “Кременчук” у чемпіонаті України – також висока нагорода.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]