- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Аграрії розраховують на власні сили

Актуальні питання оподаткування та державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників у 2015 році – такими були головні питання порядку денного республіканської селекторної наради, яку провів перший заступник міністра агропромислової політики та продовольства України Ярослав Краснопольський.
Зазначалося, що державна підтримка аграріїв цього року спрямовуватиметься на реалізацію двох програм: здешевлення банківських кредитів, на що передбачено 300 мільйонів гривень; на підтримку розвитку тваринництва – 250 мільйонів гривень. Мінагрополітики також обстоює збереження режиму пільгового оподаткування сільгоспвиробників як дієву підтримку аграріїв. Між тим учасники наради з регіонів нарікали на значне збільшення податків, тривалу (до 30 днів) затримку коштів при перерахуванні їх через казначейство та в режимі електронного адміністрування. І це тоді, коли гроші обезцінюються мало не щодня, а на порі – комплекс весняно-польових робіт. Не розрахувалася держава з селянами й за попередні роки. Наприклад, кредиторська заборгованість Полтавській області становить 16 мільйонів гривень, і про її погашення не йдеться. Є проблеми й із виплатою коштів представництвами Аграрного фонду.
***
Під час обласної селекторної наради, яку провів заступник голови ОДА Роман Товстий, ішлося про матеріально-технічне забезпечення посівної кампанії – складна ситуація у фермерському середовищі, неготовність нотаріусів працювати з аграрними розписками, що гальмує надання кредитів банками малому та середньому бізнесу на селі (здійснено 3 розписки в Пирятинському районі), необхідність прискорення передачі ставків в оренду, вирішення питань із старими занедбаними садками, підписання соціальних угод між агроформуваннями та громадами, проведення у містах і районах ярмарків вихідного дня та забезпечення шкіл і дитсадків молокопродуктами місцевих переробників.
Весняно-польові роботи в області розпочалися в середині березня, тож нині господарства завершили закриття вологи майже на одному мільйоні гектарів, зазначив директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов. Під сівбу ярих культур підготовлено 200 тисяч гектарів площ, підживлено близько 240 тисяч гектарів озимих культур (81 відсоток). Ранні ярі зернові та зернобобові культури посіяно майже на 55 тисячах гектарів, що становить 45 відсотків від прогнозу. В тому числі ярий ячмінь посіяно на 44 тисячах гектарів, горох – на понад         4 тисячі, пшеницю – на 3,5 тисячі гектарів. Аграрії також сіють овес, соняшник, цукрові буряки, проводять інші технологічні заходи.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]