- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Дорожня карта” для демобілізованих

Одне із найголовніших завдань органів влади – комплексне вирішення питань соціального забезпечення та соціального захисту демобілізованих військовослужбовців. На цьому наголошувалося на розширеній нараді, яку провели голова обласної ради Петро Ворона, перший заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло. У роботі зібрання взяли участь керівники профільних департаментів ОДА, обласного військового комісаріату, центру зайнятості, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, представники районних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.
Наголошувалося, що з 18 березня по 1 травня 2015 року підлягають демобілізації понад 1300 мешканців Полтавщини, які проходили службу в зоні АТО. Особи, звільнені з військової служби, зобов’язані впродовж п’яти днів звернутися до районних військових комісаріатів. Ставши на облік, вони будуть зараховані до оперативного резерву із врученням повісток на прибуття до військкоматів у випадку оголошення в державі загальної мобілізації. Армійцям, які на день виключення зі списків особового складу військової частини не отримали статусу учасника бойових дій, через військові комісаріати допоможуть отримати відповідні документи.
– При зарахуванні на військовий облік потрібно надати демобілізованому відповідну пам’ятку, так звану “дорожню карту”, в якій деталізувати його права, гарантії та пільги зі вказівкою відповідних структур. Водночас важливим моментом є отримання учасниками АТО безкоштовної правової консультації, – зазначив заступник військового комісара по роботі з особовим складом Едуард Бородай.
Центри для сім’ї, дітей та молоді здійснюють соціальне супроводження армійців та їхніх сімей, забезпечуючи вирішення соціально-побутових питань родин, надання необхідної психологічної підтримки учасникам антитерористичної операції з метою виведення зі стресового стану, спричиненого психотравмуючими подіями, організацію оздоровлення військовослужбовців та членів їхніх сімей. Упродовж трьох днів після отримання інформації про демобілізованого від обласного військового комісаріату центри соціальних служб проводять обстеження за місцем проживання та складають соціальний паспорт сім’ї.
Рішенням 27-ї позачергової сесії обласної ради VІ скликання для забезпечення надання оздоровчих послуг з обласного бюджету виділено 2 мільйони 850 тисяч гривень для закупівлі путівок. Оздоровчі послуги військовослужбовці та їхні родини отримуватимуть у санаторних закладах Миргородського, Зіньківського, Новосанжарського, Великобагачанського районів.
Нині в області 121 особа має статус учасника бойових дій, 11 – інваліда війни, 52 родини – статус сім’ї загиблого. Відповідно до положень Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” передбачено увесь комплекс пільг. Так, 100-відсоткову знижку на житлово-комунальні послуги мають інваліди війни, 75 відсотків – учасники бойових дій, 50 відсотків – сім’ї загиблих.
– Із вересня 2014 року в регіоні продовжує діяти комплексна програма матеріальної підтримки сімей загиблих і родин військовослужбовців, які отримали поранення. Надається допомога з обласного бюджету першій категорії – по 25 тисяч гривень, пораненим військовослужбовцям – до 15 тисяч гривень. Також сім’ї загиблих отримують виплати з Державного бюджету по 609 тисяч гривень. 29 родин на Полтавщині таку допомогу одержали, щодо інших – документи направлені, – проінформувала директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко.
– Із 1357 осіб, які будуть демобілізовані навесні, 789 учасників АТО не мали робочого місця на момент мобілізації, відбувалося й хаотичне звільнення з роботи, – зазначила директор обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва. – Згідно з відповідною постановою Кабінету Міністрів учасник АТО вважається зайнятим і застрахованою особою, тобто після повернення із зони антитерористичної операції кожен військовослужбовець має право на отримання допомоги по безробіттю впродовж не менш ніж 360 календарних днів, мінімальний її розмір становить 974 гривні.
Прийнята обласна програма по реалізації механізму соціального супроводження, організації відпочинку та надання оздоровчих послуг учасникам АТО, які підлягають весняній демобілізації. Це – тільки початок роботи. Бо, скажімо, з усіх демобілізованих область зможе забезпечити путівками лише половину військовослужбовців, іншій частині такі послуги мають надати органи влади на місцях. Учасники антитерористичної операції заслужили на повагу, увагу й належне ставлення до них, наголосили Петро Ворона та Олег Пругло.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]