- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Професія й обов’язок – служити людям

У   структурі головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області та його підрозділів працюють понад 2 тисячі співробітників. За минулий рік вони ліквідували наслідки 5 масштабних надзвичайних ситуацій і 3290 НП, врятували життя 222 людям, зберегли приватного і державного майна на 126 мільйонів гривень. А ще – забезпечили й забезпечують спокійне життя нам із вами, будучи напоготові прийти на поміч у будь-яку мить. Недарма головне гасло служби порятунку – запобігти, врятувати, допомогти.
Про підсумки діяльності в 2014 році – тривожному й неймовірно складному, який додав роботи рятувальникам, приніс нові виклики і напрямки для докладання зусиль, про здобутки, складності, особливості, пріоритети роботи оперативно-рятувальних підрозділів говоримо з начальником головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) у Полтавській області, полковником служби цивільного захисту Романом КИРИЛЕНКОМ.

– Державна служба з надзвичайних ситуацій діє як єдиний механізм, – наголошує співрозмовник. – Усі наші люди працюють сумлінно, виконують покладені на них обов’язки. Завдяки цьому ми маємо вагомі результати, врятовані життя сотень людей. Працівники служби займаються гасінням пожеж, ліквідацією надзвичайних ситуацій, перебувають у зоні проведення АТО – це й піротехнічна, й інженерна групи, і група відновлювальних робіт, і люди, які доставляють гуманітарні вантажі, допомагають переселенцям. Діє система екстреної допомоги населенню за єдиним номером 112.
– Романе Петровичу, розкажіть, які основні напрямки роботи вашої структури в сучасних реаліях?
– Сьогодні у нашої служби – великий обсяг робіт. ДСНС – це вже не пожежна охорона, яка мала один напрямок. Ми займаємося рятуванням людей при пожежах, дорожньо-транспортних аваріях, техногенних катастрофах, рятуванням на водах, проводимо різноманітні інженерні заходи, профілактичну роботу з населенням. Служба працює над своїм розвитком і вдосконаленням. Нещодавно я побував у складі делегації ДСНС України у Польщі, ми вивчали передовий професійний досвід колег. Те краще, що у них є, починаємо запроваджувати в себе.
– Чи може полтавська служба порятунку похвалитися технічними новинками, потрібними для роботи?
– Так. Завдяки нашій тісній співпраці з обласною радою, облдержадміністрацією діє профільна програма з пожежної безпеки, завдяки якій придбані спеціальні ліхтарі, радіостанції, пально-мастильні матеріали. Вперше в Україні на озброєнні полтавської структури ДСНС з’явилися безпілотні апарати, їх ще немає в жодній області. У цій справі Полтавщина – флагман. Придбані вони за кошти обласного бюджету, про це вже повідомляли в ЗМІ. Почавши їх використовувати, розуміємо, наскільки ми у виграші. Насамперед убезпечуємо особовий склад. Рятувати – справа добра, при цьому я, як керівник, маю подбати про безпеку своїх співробітників, які теж мають сім’ї, дітей. Безпілотники використовуються зокрема при розмінуваннях. Літальний апарат веде пряму трансляцію, ми бачимо, що відбувається. Таким чином при ліквідації надзвичайної ситуації маємо більш достовірну інформацію, можемо оперативніше координувати сили і засоби для того, щоб час ліквідації тієї чи іншої аварії був скорочений до мінімуму. Тому що чим скоріше її буде ліквідовано, тим менші збитки, менше шансів, що будуть жертви. Ліквідація надзвичайних подій і ситуацій починається з оцінки обстановки, а безпілотники дають змогу більш об’єктивно, якісно, швидко її оцінити і прийняти правильне рішення.
– Яких завдань додалося у рятувальників через події на Сході країни і проведення АТО?
– У Полтавській області діє міжвідомчий координаційний штаб із питань соціального забезпечення громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території і районів проведення антитерористичної операції. Наша служба – одна з основних структур, яка входить до штабу. Напрямки його роботи – зустріч, облаштування, розселення вимушених переселенців, надання їм допомоги, а також допомога тим громадянам, які з різних причин залишилися на територіях, де триває АТО. Зараз ми доставляємо фактично всі гуманітарні вантажі, які йдуть у зону проведення антитерористичної операції. Полтавські рятувальники доставляли їх уже 10 разів. Це були вантажі, які ми самі збирали й комплектували, і вантажі, які збирали волонтери, передавала обласна рада. Нині є співпраця з місією ООН, яка передає допомогу для переселенців. Днями більше 3 тисяч наборів повезли переселенцям у Кременчук і Комсомольськ. Допомагаємо усім необхідним нашим працівникам, які перебувають у зоні АТО, іншим українським військовослужбовцям, мешканцям східних областей. Працівники підрозділів ГУ ДСНС у Полтавській області доставляли “гуманітарку” в звільнені від терористів міста. Ми серед перших прибули до визволеного Слов’янська. Загалом Полтавщина надала понад 150 тонн гуманітарної допомоги мешканцям Донецької та Луганської областей, і це, звісно, завдяки тісній співпраці з органами державної та місцевої влади. Співробітники служби порятунку не лише опікуються внутрішньо переміщеними людьми, а й допомагають колегам, які відбудовують звільнені міста Донбасу, та військовослужбовцям.
– Взимку додавалася робота в пунктах обігріву…
– Так, наші співробітники працювали в пунктах обігріву, в складі соціальних патрулів, щоб запобігти переохолодженню та обмороженню людей. І не лише в Полтаві, а й у всіх містах області. Крім того, є мобільні пересувні пункти обігріву, які використовуються при погіршенні погодних умов. Ще один важливий напрямок роботи – знешкодження боєприпасів. Група наших піротехніків займається також розмінуванням колишнього військового льотного полігона в Яреськах Шишацького району. Там провели величезний комплекс робіт, очистили від боєприпасів близько 50 гектарів території. Загалом за минулий рік в області зафіксовано 84 випадки виявлення боєприпасів. Знищено 155 авіабомб, 180 мінометних мін, 302 артснаряди.
– Які надзвичайні ситуації та надзвичайні події сталися на Полтавщині торік? Чи ліквідовані їхні наслідки?
– У минулому році в області сталося п’ять надзвичайних ситуацій (в 2013-му їх було шість). Серед найрезонансніших – вибух на газопроводі в Лохвицькому районі, отруєння гербіцидами 11 людей у Пирятинському, пожежі в театрі імені М. Гоголя в Полтаві та на лісовому масиві поблизу села Кустолові Кущі Кобеляцького району. Неймовірними зусиллями тоді вберегли від “червоного півня” майже 1400 гектарів лісу. В Кременчуцькому районі троє людей отруїлися чадним газом. Надзвичайних подій трапилося значно більше – 3290, з них 1859 пожеж: 24 – торф’яні, 12 – лісових. Сталося 1019 ДТП (у 2013-му – 1115), внаслідок яких загинуло 183 людини, через пожежі – 186, втопилися – 73. Загалом у результаті різних надзвичайних подій за рік загинули 392 людини (у 2013-му – 427 осіб), з них 16 – діти. Коли аналізуєш ці цифри, розумієш, що за кожною з них – долі й життя людей. Завдяки оперативним та злагодженим діям врятовано 222 людини, з них 22 – діти. (У 2013-му врятували 295 людей).
– Як організована робота з вимушеними переселенцями?
– У Полтавській області перебуває 22404 переселенці, з них 4258 – діти. Повернулись до місця проживання 4713. Зареєстровано 545 кримчан (статистика подається станом на початок року. – Ред.). Ми постійно опрацьовуємо дані щодо тимчасового розташування переселенців. Умови проживання сімей різні. Майже 70 відсотків мають безкоштовне помешкання. Інші частково компенсують комунальні послуги. Наші психологи активно співпрацюють із полтавським відділенням Української спілки психотерапевтів та Полтавською психологічною кризовою службою для надання психологічної допомоги вимушеним переселенцям. Надають рекомендації батькам, як поліпшити адаптацію дітей до нових умов та стабілізувати психічний стан. Також разом із Полтавською організацією Товариства Червоного Хреста України, організацією Монтессорі-Центр реабілітації дітей-інвалідів “Соняшник” розповсюджуємо серед переселенців гуманітарну допомогу. Спільно з волонтерською організацією “Полтава – переселенці SOS” прилаштовуємо приїжджих. Постійно підтримуємо зв’язок із цими організаціями і колегіально намагаємося вирішувати різні питання. Разом із волонтерами забезпечуємо продуктами харчування на перші дні перебування на новому місці. Полтавська область входить у п’ятірку регіонів України, які прийняли й розмістили найбільше переселенців.
– Дякуємо за розмову. Успіхів Вам і Вашим колегам. Нехай буде менше надзвичайних подій і ситуацій.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]