- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Лікування туберкульозу в людей, які живуть із ВІЛ

Із 2011 року в області діє програма співпраці між службами протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Хворий зі зниженим імунітетом – це “мішень” для туберкульозу. Якщо серед людей, неінфікованих ВІЛ, ризик захворювання на туберкульоз складає лише 5–10 відсотків упродовж життя, то коли є ВІЛ-інфекція, ризик становить 10 відсотків упродовж року. За узагальненими даними, понад 30 відсотків ВІЛ-інфікованих хворіють на туберкульоз, із них  близько 30–40 відстотків помирають від цього недугу.
За даними обласного Центру профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом, станом на 1 січня 2015 року в області на диспансерному обліку перебувало близько 3 тисяч ВІЛ-позитивних осіб, із них 210 – неповнолітні; з діагнозом СНІД – 791 особа, у тім числі 14 дітей. За минулий рік було вперше зареєстровано 422 випадки ВІЛ-інфекції, а також 88 випадків смерті від захворювань, зумовлених СНІДом. Крім того, зареєстровано 74 хворих на вперше діагностований туберкульоз у поєднанні з ВІЛ-інфекцією.
В Україні понад 60 відсотків споживачів ін’єкційних наркотиків інфіковані ВІЛ, з них 55–60 відсотків одночасно інфіковані ще й вірусом гепатиту В, близько 80 відсотків – вірусом гепатиту С. Поєднання цих факторів знижує імунітет людини ще більше, лікування туберкульозу стає складнішим.
Для надання медичної допомоги хворим на подвійну (туберкульоз із ВІЛ) та потрійну (туберкульоз із ВІЛ та споживанням ін’єкційних наркотиків) патології в області розроблено кілька варіантів отримання комплексу інтегрованих послуг. Крім того, існують певні правила у лікуванні. Так, ВІЛ-інфікований не буде лікуватися у протитуберкульозному закладі, бо це підвищить його ризик захворіти на туберкульоз. Незалежно від виду лікування ВІЛ-інфекції (амбулаторного чи стаціонарного) такий пацієнт отримуватиме профілактичне лікування проти туберкульозу. Коли є ще й наркозалежність, за призначенням лікаря-нарколога він може отримувати замісну підтримувальну терапію. Це і є так званий “комплекс інтегрованих послуг”.

Прес-центр департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

Print Friendly, PDF & Email [1]