- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Допоможе ниркам і печінці

“Які трави можна використати для  лікування одночасно нирок і печінки?”
П.П. СИТІН.

Сідач коноплевий (Eupatorium cannabinum L., російська назва – посконник коноплевидный) – багаторічна трав’яниста рослина, яка досягає іноді двох метрів заввишки. Стебло прямостояче, просте або розгалужене. Листки супротивні, короткочерешкові, зісподу залозисті. Нижні листки розсічені на п’ять, а середні – на три, ланцетні, загострені, по краю нерівновеликозубчасті частки. Верхні листки цілокраї. Квітки сидять у дрібних численних кошиках, які зібрані в густі щиткоподібно-волотеподібні суцвіття. Квітки мають ледь відчутний медовий запах.
Віночок білий або брудно-рожевий. Цвіте рослина у червні–вересні. Росте у Європі. Поширена на вологих берегах річок, заплав, у вільшаниках, на вологих торфовищах. Може засмічувати значні території і пригнічувати ріст інших болотних рослин.
Заготовляють верхівки сідача коноплевого під час цвітіння. Сушать у добре провітрюваних, теплих приміщеннях. Зберігають у паперових мішках.
У траві виявлено летку олію (близько 0,3%), рутин, гіперозид, сапоніни, дубильні речовини, аскорбінову кислоту, холін, інулін, сесквітерпеновий лактон еупаторіопікрин, І-інозит, кумарову, ферулову кислоти, ароматичні оксикислоти – кавову, хлорогенову та ізохлорогенову тощо.
Сідач коноплевий застосовується лише у народній медицині – при запальних процесах у нирках, сечоводах, сечовому міхурі, а також при водянці, застудних захворюваннях, хворобах печінки та жовчного міхура. Беруть столову ложку подрібненої рослини, заливають склянкою окропу, настоюють 30 хвилин. П’ють по 100 мл тричі на добу за 30 хвилин до їди.
Застосовують сідач коноплевий для лікування хвороб нирок, поєднуючи його з травою вересу звичайного, квітками глоду колючого, травою споришу звичайного, розхідника звичайного, квітками та листками алтеї лікарської у співвідношенні 2:4:2:4:1:4. Беруть 2 столові ложки суміші, заливають склянкою окропу, настоюють 4 години. П’ють по 50 мл тричі на добу за 30 хвилин до їди. Курс лікування – 1,5–2,5 місяця.
Для лікування гепатиту, гепатохолециститу, холангіту, панкреатиту поєднують траву сідача коноплевого з травою парила звичайного, стовпчиками з приймочками кукурудзи звичайної, коренями цикорію дикого, квітками глоду колючого, травою м’яти перцевої у співвідношенні 2:2:2:4:4:2. Беруть 2 столові ложки суміші, заливають склянкою води, кип’ятять на малому вогні 5 хвилин, настоюють 4 години. П’ють по 50 мл тричі на добу за 30 хвилин до їди.
У поєднанні з квітками глоду колючого, травою собачої кропиви серцевої, меліси лікарської, лаванди вузьколистої, шишками хмелю сідач коноплевий використовується як засіб, що заспокоює нервову систему, знімає стреси, даючи значний седативний ефект. Готують суміш у співвідношенні 2:2:4:6:2:2. Беруть 2 столові ложки суміші, заливають склянкою окропу, настоюють 30 хвилин. П’ють по 50 мл тричі на добу за 30 хвилин до їди.

Print Friendly, PDF & Email [1]