- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Україна починається з тебе

У  Центрі розвитку духовної культури Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному відбулися благодійний ярмарок та концерт “Україна починається з тебе”. Ідея проведення такого дійства належить Державній спеціалізованій художній школі-інтернату І–ІІІ ступенів “Колегіум мистецтв у Опішному” імені Василя Кричевського.
“Цей ярмарок допоможе зібрати кошти для підтримки опішненських героїв, які воюють в зоні АТО”, – розповіла юна продавчиня, п’ятикласниця Катерина Закамська, яка “очолила” багатий прилавок свого класу.
Ярмаркували й дорослі, й діти. Спочатку гості оглянули виставку-продаж живопису та виробів із глини, створених учителями та учнями Колегіуму мистецтв. Були тут і роботи відомих місцевих гончарів. Потім запрацював ярмарок солодощів. Кожен клас виставив на благодійний продаж домашні смаколики, тож вибрати було з чого. “У нашому асортименті – домашнє печиво, кекси, тістечка, торти, а також виготовлені власноруч листівки та сувеніри”, – припрошував до свого “краму” десятикласник Владислав Козир.
“Ми готувалися разом із класним керівником та батьками протягом двох тижнів, – розповіла учениця 8-го класу Олена Харченко. – Я – патріотка і розумію, що нашим захисникам необхідна сьогодні й моральна, й матеріальна допомога”.
Заступник директора з мистецьких дисциплін Наталія Матвійчук зауважила, що такі благодійні заходи Колегіум мистецтв проводить не вперше: в шкільних коридорах упродовж навчального року щотижня ярмаркує один із класів, а також предметні кафедри вчителів та працівників Колегіуму мистецтв. Водночас колектив закладу активно залучає й інших жителів Полтавщини до підтримки українських воїнів у зоні АТО: подібні благодійні ярмарки вже відбулися в Полтаві, Гадячі, Зінькові, Решетилівці, Котельві, Диканьці…
Усі зібрані кошти йдуть на придбання теплих речей, ліків, продуктів бійцям-землякам з Опішного. Крім того, учні постійно пишуть листи, малюють листівки, виготовляють медалі та іграшки з глини, які стають приємними сюрпризами для військових на Донбасі. Особливо активізується така робота напередодні свят – узимку бійцям надсилали печиво-“миколайчики”, новорічні й різдвяні подарунки. Воїни переказують, що дитячі “передачки” дуже полегшують їхні суворі фронтові будні, нагадують про те, що вдома їх з нетерпінням чекають.
Незмінною для колективу школи залишається робота з плетіння маскувальних сіток. Юні майстри працюють на рівні з дорослими. Охоче допомагають також небайдужим односельцям клопотатися про продуктову допомогу – пекти пироги та печиво, смажити котлети, готувати салати, консервацію, суміші з меду та сухофруктів…
Завершився благодійний ярмарок патріотичним концертом за участю учнів та вчителів Колегіуму мистецтв.

Жанна РІЗНИЧЕНКО
Співробітник інформаційної служби
Національного музею-заповідника
українського гончарства

Print Friendly, PDF & Email [1]